Jemioła – ziele – 50 g
(Viscum album L.)
Inne nazwy: jemioła biała, jemioła pospolita
W to, że pędy jemioły mają moc uzdrawiania, wierzyli nie tylko nasi pradziadowie, ale i ich dziadowie, a także celtyccy kapłani zwani druidami. Sporo miejsca w swoich uczonych księgach poświęcali jej także greccy uczeni – o przeciwbólowych i detoksykacyjnych właściwościach jemioły pisał chociażby Pliniusz Starszy czy Teofrast z Eresos, uczeń Arystotelesa.
Substancjami leczniczymi u jemioły są: flawonoidy, kwasy oleanolowy, ursolowy, betulinowy – o właściwościach przeciwrakowych, alkohole cukrowe, fitosterole, polisacharydy oraz składniki mineralne, np. wapń, potas, cynk i inne.
Dzięki tym wszystkim substancjom jemioła:
- poprawia dotlenienie mięśnia sercowego,
- usprawnia krążenie krwi,
- poprawia również pamięć i wzrok,
- stabilizuje pracę trzustki,
- poprawia procesy przemiany materii.
Zastosowanie:
Napar
Jedną pełną łyżeczkę jemioły zalewamy na noc 1 szklanką zimnej wody. Rano lekko podgrzewamy i przecedzamy. Możemy też jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Składniki: 100% jemioła ziele
Ilość netto: 50 g
Kraj pochodzenia: Polska
Najlepiej spożyć przed końcem: Data znajduje się na opakowaniu
Przechowywanie: Należy przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i zacienionym miejscu.
Przeciwwskazania
Okres ciąży i laktacji. Nadwrażliwość na jemiołę.