Jelita wołowe kaliber 43-46, 30mb, 1 pęczek
DOMOWASPIZARNIA
Jelita wołowe wiankowe są osłonką wykorzystywaną przy wyrobie kaszanek,
pasztetowej, kiszki ziemniaczanej oraz grubszych kiełbas. Możesz w nich wędzić,
parzyć, grillować oraz suszyć. Zakupione jelita otrzymasz w zgrzanym, foliowym
opakowaniu lub w wiadereczku.
Parametry:
Kaliber polski
43/46
Długość pęczka
30mb
Ilość
1 pęczek
Jak przygotować jelita wołowe wiankowe przed użyciem?
Jelita dokładnie wypłukaj pod bieżącą wodą, tak żeby nie było na nich
kryształków soli, które mogą rozerwać jelito podczas naciągania na lejek,
Namocz jelita w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60 minut,
Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (niektórzy
zostawiają je w wodzie na noc, a rano nadziewają farsz),
Przepłukaj wnętrze jelita wodą, dzięki temu łatwiej naciągniesz je na lejek.
Jak przechowywać jelita wołowe wiankowe i jaki mają termin ważności?
Zakupione jelita są zasolone, spakowane w foliowe woreczki lub w wiadreczko.
Takie jelita, przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C)
można przetrzymywać dłuższy okres czasu. Jelit nie zaleca się mrozić, ponieważ
tracą swoje właściwości oraz elastyczność.
Jelita wołowe wiankowe na kaszankę
Pochodzenie: Brazylia
Kaliber: 43-46
Długość pęczka: 30mb
Ilość: 1 pęczek
Jelita jadalne wykorzystywane przy wyrobie kaszanek oraz pasztetowej.
Przed użyciem jelita należy namoczyć w letniej wodzie.
Przechowywanie:
Zakupione jelita są zasolone, spakowane w wiadereczko przeznaczone do kontaktu
z żynością. Takie jelita, przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C)
można przetrzymywać dłuższy okres czasu.
Jelit nie zaleca się mrozić, ponieważ tracą swoje właściwości oraz elastyczność.