Naturalne jelita wieprzowe o średnicy 28/30 mm, kalibrowane. Z nimi praca pójdzie Ci błyskawicznie oraz sprawnie! Na 55-60 kg mięsa.
- Idealne do domowych wędlin - naturalne jelita wieprzowe nadają się do spożycia i stanowią podstawowy składnik wykorzystywany przy domowej produkcji kiełbas.
- Wysoka jakość i bezpieczeństwo - naturalne jelita wieprzowe to wysoka jakość pozwalająca Ci na samodzielne wytwarzanie kiełbas i unikanie niezdrowych dodatków oraz konserwantów!
- Prostota użycia - przed użyciem jelita należy moczyć ok. 3 h w wodzie o temperaturze do 30°C, a następnie przepłukać ich środek letnią wodą. Po tym zabiegu produkt nadaje się już do nadziewania farszem.
- Uniwersalne - jelita mają zastosowanie do każdego rodzaju kiełbasy oraz różnych sposobów obróbki; cienkich kiełbas parzonych, wędzonych, grillowanych, suszonych i dojrzewających.
- 55-60 kg farszu mięsnego!
Marzysz o domowym wyrobie pysznych wędlin? Przygotowanie ulubionej cienkiej kiełbasy parzonej, wędzonej, grillowanej, suszonej lub dojrzewającej nie będzie dla Ciebie już żadnym problemem!
Naturalne jelita wieprzowe nadają się do spożycia, dzięki czemu wybierając je, jesteś w stanie przygotować w nich swoje ulubione wędliny bez obaw o dodatek zbędnych substancji konserwujących czy chemicznych dodatków.
Jelita są hermetycznie zapakowane w obecności jednego środka konserwującego, jakim jest sól!
Naturalne jelita wieprzowe świetnie nadadzą się do wyrobu każdego rodzaju cienkich kiełbas i podrobów, takich jak: jałowcowa, zwyczajna, biała, kiełbasa „Śląska”, „Grilli” z Finlandii, „Bratwurst” z Niemiec, „Boudin blanc” i „Saucisse Montbeliard” z Francji itp.
Opakowanie zawiera 91 m jelit (w odcinkach). Średnio na 1 kg farszu mięsnego potrzeba ok. 1,6 m jelita (zależnie od kalibracji oraz rodzaju przygotowywanej kiełbasy, tj. grubości kawałków mięsnych, konsystencji farszu)
. Długość jelit należy mierzyć po uprzednim namoczeniu ich w wodzie. Jest to jedyny obiektywny sposób miary.
Uzyskanie najbardziej wiarygodnego wyniku nie odbywa się po naciągnięciu jelit i przyłożeniu ich do miarki.
Co istotne, jelita jeszcze szybciej nadziejesz farszem za pomocą specjalnych nadziewarek do kiełbas.
Składniki: jelita wieprzowe, substancja konserwująca: sól
Uwaga! Przechowywać w temp. ≤10°C.