Jelita wieprzowe grube proste 50-70mm, 9mb, 1 pęcz
Jelita wieprzowe grube proste są osłonką wykorzystywaną przy wyrobie kaszanek,
salcesonów, kiszki ziemniaczanej oraz pasztetowej. Możesz w nich wędzić, parzyć,
grillować oraz suszyć. Zakupione jelita otrzymasz w zgrzanym, foliowym opakowaniu
lub w wiadereczku.
Parametry:
Kaliber po napełnieniu
50/70 mm
Długość pęczka
9 mb
Ilość
1 pęczek
Jak przygotować jelita wieprzowe grube proste przed użyciem?
Jelita dokładnie wypłukaj pod bieżącą wodą, tak żeby nie było na nich
kryształków soli, które mogą rozerwać jelito podczas naciągania na lejek,
Namocz jelita w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60 minut,
Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (niektórzy
zostawiają je w wodzie na noc, a rano nadziewają farsz),
Przepłukaj wnętrze jelita wodą, dzięki temu łatwiej naciągniesz je na lejek.
Jak przechowywać jelita wieprzowe grube proste i jaki mają termin ważności?
Zakupione jelita są zasolone, spakowane w foliowe woreczki lub w wiadreczko.
Takie jelita, przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C)
można przetrzymywać dłuższy okres czasu. Jelit nie zaleca się mrozić, ponieważ
tracą swoje właściwości oraz elastyczność.