Jelita wieprzowe Europa, kaliber 28/32, 20mb, 20 p
DOMOWASPIZARNIA
Jelita wieprzowe są jadalną osłonką wykorzystywaną przy wyrobie wszelkiego
rodzaju kiełbas. Możesz w nich wędzić, parzyć, grillować oraz suszyć. Zakupione
jelita otrzymasz w zgrzanym, foliowym opakowaniu lub w wiadereczku.
Parametry:
Kaliber polski
28/32
Długość pęczka
20mb
Ilość
20 pęczków
Jak przygotować jelita wieprzowe przed użyciem?
Jelita dokładnie wypłukaj pod bieżącą wodą, tak żeby nie było na nich
kryształków soli, które mogą rozerwać jelito podczas naciągania na lejek,
Namocz jelita w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60 minut,
Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (niektórzy
zostawiają je w wodzie na noc, a rano nadziewają farsz),
Przepłukaj wnętrze jelita wodą, dzięki temu łatwiej naciągniesz je na lejek.
Jak przechowywać jelita wieprzowe i jaki mają termin ważności?
Zakupione jelita są zasolone, spakowane w foliowe woreczki lub w wiadreczko.
Takie jelita, przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C)
można przetrzymywać dłuższy okres czasu. Jelit nie zaleca się mrozić, ponieważ
tracą swoje właściwości oraz elastyczność.
Jelita wieprzowe na średnią, tradycyjną kiełbasę
Pochodzenie: EUROPA
Kaliber: 28-32
Długość pęczka: 20mb
Ilość: 20 pęczków
Jelita jadalne wykorzystywane przy wyrobie tradycyjnych kiełbas.
Przed użyciem jelita należy namoczyć w letniej wodzie.
Przechowywanie:
Zakupione jelita są zasolone, spakowane w foliowe opakowania, a następnie zgrzane.
Takie jelita, przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C) można
przetrzymywać dłuższy okres czasu.
Jelit nie zaleca się mrozić, ponieważ tracą swoje właściwości oraz elastyczność.