Jelita europejskie, mocne
Kaliber: 28-32
Klasa: extra
Kaliber wodny po napełnieniu: 40-42 mm
Długość jelit w pęczku: 20 mb
Jelita wieprzowe 28/32 stosuje się do produkcji kiełbas parzonych, suszonych, wędzonych przeznaczonych do gotowania, grillowania bądź też do bezpośredniego spożycia.
Najlepsze do tradycyjnej kaszanki.
Jelita, które posiadamy w ofercie pochodzą od najlepszych europejskich producentów
Jelita posiadają dokument świadectwa pochodzenia: Handlowy Dokument Identyfikacyjny.
Przechowujemy je w zasolonych beczkach, w klimatyzowanych pomieszczeniach.
Przygotowanie jelit do użycia:
Przed użycie trzeba wypłukać jelita z soli mocząc je w letniej wodzie przez ok 30-60 minut.
Po namaczaniu, bezpośrednio przed rozpoczęciem nadziewania należy je ponownie przepłukać, wewnątrz i na zewnątrz, pod bieżącą ciepłą wodą.
Przechowywanie jelit:
Jelita posiadają ok 12 miesięczny termin przydatności do spożycia. Należy przechowywać je w soli lub roztworze soli w temperaturze ok 3-15 stopni Celsjusza. Nie należy mrozić jelit, gdyż może to wpłynąć na zmniejszenie ich elastyczności.