Jelita baranie są jadalną osłonką wykorzystywaną przy wyrobie kabanosów, frankfurterek
oraz parówek. Możesz w nich wędzić, parzyć, grillować oraz suszyć. Zakupione jelita
otrzymasz w zgrzanym, foliowym opakowaniu lub w wiadereczku.
Parametry:
Kaliber polski
23/25
Kaliber chiński i wodny
19/21
Długość pęczka
91mb
Ilość
1 pęczek
Jak przygotować jelita baranie przed użyciem?
Jelita dokładnie wypłukaj pod bieżącą wodą, tak żeby nie było na nich
kryształków soli, które mogą rozerwać jelito podczas naciągania na lejek,
Namocz jelita w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60 minut,
Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (niektórzy
zostawiają je w wodzie na noc, a rano nadziewają farsz),
Przepłukaj wnętrze jelita wodą, dzięki temu łatwiej naciągniesz je na lejek.
Jak przechowywać jelita baranie i jaki mają termin ważności?
Zakupione jelita są zasolone, spakowane w foliowe woreczki lub w wiadreczko.
Takie jelita, przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C)
można przetrzymywać dłuższy okres czasu. Jelit nie zaleca się mrozić, ponieważ
tracą swoje właściwości oraz elastyczność.