Jastrzębiec kosmaczek ziele
Hieracium pilosella
Producent: Nanga
Forma: ziele cięte
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Pojemność: 100g
Skład: Ziele jastrzębca kosmaczka 100%
Zalecany sposób użycia: 1-2 łyżki rozdrobnionego ziela zalać 1-2 szklankami wrzącej wody, odstawić pod przykryciem na 30 minut, przecedzić. Pić przynajmniej 1 szklankę naparu dziennie, najlepiej w dwóch porcjach, na czczo.
Zdrowie: Zdrowie skóry, Mocna wątroba, Trawienie
Zastosowanie: oczyszczanie organizmu, przyspieszanie metabolizmu
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, nie stosować u małych dzieci, toksyczny, rzadko alergizujący
Jastrzębiec kosmaczek (Hieracium pilosella) – nazywany dawniej niedośpiałkiem, to niewielka roślina o podłużnych liściach zebranych w odziomkową różyczkę. Jastrzębiec posiada proste łodygi, na szczycie których znajdują się żółte koszyczki kwiatowe. Występuje na suchych glebach w Europie i Azji Zachodniej. Surowcem zielarskim jest cała nadziemna część rośliny, zawierająca takie składniki aktywne, jak: flawonoidy, laktony seskwiterpenowe, kumaryny, garbniki, śluzy, sterole roślinne oraz wielocukry o korzystnym wpływie na mikroflorę jelitową. Jastrzębiec kosmaczek znany jest od setek lat w rosyjskiej medycynie tradycyjnej jako wspaniały środek dbający o zdrowie układu pokarmowego. We współczesnej fitoterapii także ceniony jest za swój korzystny wpływ na trawienie. Warto wypróbować go, gdy czujemy się przeciążeni po posiłku lub w okresie osłabionej przemiany materii.
Właściwości prozdrowotne:
- Korzystnie wpływa na metabolizm.
- Wspomaga prawidłową pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Działa łagodząco na błony śluzowe przewodu pokarmowego.