Urzeka zapachem, ale czy tylko?
Jaśmin jest powszechnie znaną rośliną, która pięknie pachnie i ma urocze, jasne kwiaty. Z tego właśnie względu często były składane w ofierze Buddzie. Najbardziej rozkwitają wieczorami, dlatego chcąc zobaczyć je w pełnej okazałości szukajmy ich właśnie o tej porze dnia. Ich piękno na pewno możemy podziwiać w maju i czerwcu, ale czy tylko?
Cały rok z jaśminem
Jaśmin pąki w formie suszu możemy kupić i spożywać przez cały rok. To bardzo ważne szczególnie dla osób, które cenią sobie urozmaicenie w piciu herbat czy ziołowych naparów. Ponadto są świetnym dodatkiem w kuchni północnej Tajlandii. Ich słodkawy smak idealnie komponuje się z rozmaitymi daniami dodając im nowego, świeżego smaku.
Pąki jaśminu to wspaniałe rozwiązanie w przypadku urozmaicenia zup oraz sałatek. Co więcej, nadają się również do smażenia. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest połączenie z filetem z kurczaka, papryką, czosnkiem, sosem rybnym i sojowym. Składniki te stworzą nietuzinkową potrawę, dzięki której na nowo odkryjemy tajniki kuchni i pobudzimy nasze kubki smakowe.
Piękny kwiat, piękna skóra
Jaśmin może być pomocny w walce ze zmarszczkami, przyczyniając się do ich zmniejszania. Dodatkowo nawilża skórę i dzięki temu poprawia jej elastyczność. Regularne stosowanie może pomóc w zapewnieniu zdrowego wyglądu i optymalnego kolorytu skóry.
Herbatkowy toast
Herbata jaśminowa jest coraz bardziej znana i popularna. Jej przyrządzenie jest niebywale proste. Pąki jaśminu świetnie komponują się w ziołowych naparach oraz w połączeniu z rozmaitymi herbatami. Jednym z pysznych w smaku rozwiązań jest dodanie pąków jaśminu do zielonej herbaty Sencha lub Yunnan.
Możemy je łączyć również z innymi, ulubionymi napojami. Doskonale smakuje także na zimno jako składnik orzeźwiającej lemoniady. Dodana do białej herbaty sprawi, że jej smak nabierze delikatności i słodkości.
Klucz do sukcesu
Bardzo ważnym elementem przyrządzania pąków z jaśminu jest czas ich gotowania. Zbyt długa obróbka powoduje, że stają się zbyt miękkie tracąc swoją chrupkość. Ponadto zmienia się ich tekstura.
Informacje dodatkowe:
- Stosowanie: Napar: 1 łyżeczkę suszu zalać wodą o temperaturze 96 st. C. i parzyć pod przykryciem przez 5 minut.
- Skład towaru: 100% jaśmin pąki.
- Kraj pochodzenia: Chiny
- Data ważności - kraj: 2026-06-30 - Chiny
- Opis towaru: Pąki jaśminu - ze względu na urzekający, intensywny zapach - możemy wykorzystać jako aromatyczny dodatek do herbaty. Dzięki temu uzyska ona delikatny posmak i szlachetny aromat tej rośliny. Pąki te, bardzo dobrze komponują się ze stewią oraz miętą. Stanowią także świetną ozdobę wytrawnych potraw oraz deserów.
* UWAGA - kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.