Jarzębina - owoc - 1000g (1kg)
Opis rośliny
Drzewo lub krzew wieloletni należący do rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji, zachodniej Syberii. W Polsce pospolity na całym obszarze. Dorasta do 15 m wysokości. Ma gładką i jasną korę. Posiada tzw. owoce pozorne, kuliste, pomarańczowe, czerwone, cierpkie i gorzkie, pojawiają się od lipca do października. Mają długość 7–9 mm.
Właściwości
- surowiec zielarski: owoce
- zawierają duzo witaminy C, E, P, K, PP, nieco witaminy A, cukier sorbozę, garbniki, pektyny
- wykorzystuje się jako środek moczopędny oraz korzystnie wpływający na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego
- stosowana przy nieżytach jelit, przewlekłych biegunkach, różnych schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego
- zwykle jest stosowana w mieszankach z innymi ziołami
Charakterystyka produktu
Zawartość: owoc suszony
Kraj pochodzenia: UE
Nazwa łacińska: Sorbus aucuparia
Nazwy polskie: jarząb pospolity, jarząb zwyczajny
Waga: 1000g (1kg)
Proponowany sposób przygotowania:
2 łyżeczki owoców zalać 250 ml wrzącej wody i parzyć 10 minut.