Jarmuż Kadet - średnio wysoki
Jarmuż Kadet to odmiana kapusty o zielonych, pomarszczonych liściach. Jest ceniony ze względu na duże ilości witamin i możliwości zastosowania. Można go jeść zarówno na surowo, jak i zapiekać, mrozić, smażyć, piec czy konserwować. Jest łatwy w uprawie i lekkostrawny. Ze względu na swoją mrozoodporność, warto zbierać go po pierwszych przymrozkach, jest wtedy delikatniejsze.
Zalety:
- Łatwy w uprawie,
- Duża ilość witamin,
- Różnorodność zastosowań w kuchni,
- Mrozoodporny.
Ciekawostki:
- Jarmuż zawiera przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać między innymi nowotworom, dlatego warto go jeść i mieć w swoim ogródku.
- Z jarmużu można stworzyć pyszne i niskokaloryczne chipsy, w sam raz do wieczornego seansu.
Wysiew:
- Nasiona wysiewamy w maju lub czerwcu do pojemników.
- Można wysiewać do gruntu od czerwca do lipca.
- Rozsadę sadzimy w rozstawie 50 x 50 cm.