Jarmuż fioletowy „Scarlet"
Brassica oleracea var. acephala
Jak wyglądam ?
Mam ciemnozielone, podłużne i mocno pokarbowane listki. z fioletowymi żyłkami. Później listki stają się całe fioletowe. Jestem karłową odmianą jarmużu.
Skąd pochodzę ?
Jestem odmianą uprawną, nie występuję w naturalnym środowisku.
W czym pomagam ?
Posiadam mnóstwo przeciwutleniaczy i witamin, dzięki którym jestem jedną z najzdrowszych warzyw na świecie. Poleca się mnie przy żywieniu dzieci.
Z czym mnie jeść ?
Świetnie smakuję w wersji surowej we wszelkiego rodzaju sałatkach. Dodają mnie do zielonych smoothie, koktajli, dipów i sosów. Blanszowane liście z orzechami i białym serem stanowią pyszną przekąskę.
Gdzie mnie sadzić ?
Lubię miejsca słoneczne, glebę żyzną i przepuszczalną. Można mnie posadzić na grządce warzywnej po innych warzywach kapustnych.
- Mrozoodporność: do -20
- Wieloletniość: Jednoroczne
- Stanowisko: Pełne słońce
- Wysokość: do 40 cm
- Podlewanie: Umiarkowane
- Zastosowanie: Prozdrowotne