Przedmiotem sprzedaży są nasiona na kiełki
JARMUŻU CZARNEGO TOSKAŃSKIEGO 250g
Nasiona pakowane są maszynowo w folię celofanową BOPP z etykietą zawierającą nazwę gatunku, numer partii, masę opakowania oraz datę przydatności do spożycia.
Smak: lekko słodki.
Produkcja oferowanych przez nas nasion na kiełki odbywa się na kwalifikowanych plantacjach nasiennych. Oznacza to, że do produkcji wybierane jest odpowiednie stanowisko, nawożenie oraz ochrona odpowiadająca wymaganiom gatunkowym roślin, z których zbierane są nasiona na kiełki.
Ponadto zdolność kiełkowania i zdrowotność mikrobiologiczna oferowanych przez nas nasion jest badana laboratoryjnie, dlatego otrzymują Państwo produkt najwyższej jakości wolny od różnego rodzaju patogenów.
Pakowanie nasion odbywa się pod nadzorem Inspekcji Sanitarno -Epidemiologicznej.
Waga opakowania: 250g
Jarmuż czarny toskański należący do rodziny kapustnych ma niebagatelny wpływ na ludzki organizm. Uprawiany był już w Starożytności, ponieważ już wtedy ta niezwykła roślina była doceniana nie tylko za swoje walory smakowe, ale przede wszystkim prozdrowotne. W pełni zasłużył sobie na miano Superfoods, czyli nieprzetworzonych produktów spożywczych charakteryzujących się o niezwykle wysokimi wartościami odżywczymi.
Czarna odmiana jarmużu zawiera bardzo duże ilości następujących związków mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia i potasu. Warto jeszcze pamiętać o witaminach z grupy B, C, E, K, PP (niacynie), które zapewniają człowiekowi optymalną ochronę przed wieloma szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz stoją na straży odporności.
Ten gatunek jarmużu ma silne właściwości przeciwutleniające, ponieważ zawiera karotenoidy - antyoksydanty odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Natomiast sulforafan - związek pochodzenia naturalnego wspomagający usuwanie nadmiaru szkodliwych toksyn chroni przed nowotworami.
Kiełki jarmużu mogą efektywnie pomagać w odchudzaniu, dlatego warto je spożywać przy problemach z nadwagą. Dzięki niewielkiej ilości kalorii (100 g jarmużu czarnego ma ich około 48) oraz wysokiej zawartości błonnika zapewniają osobom będącym na diecie nie tylko solidną porcję substancji odżywczych, ale również pobudzają metabolizm, a układ pokarmowy funkcjonuje na najwyższym poziomie.
Jarmuż czarny wspomaga układ krwionośny. Przeciwdziała miażdżycy, która w przyszłości może doprowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia chorób niedokrwiennych wielu narządów.
Zastosowanie:
- jako doskonały dodatek w kuchni orientalnej, lecz kiełki jarmużu idealnie komponują się również z polskimi daniami,
- składnik kanapek, surówek, sałatek i past warzywnych.