Ryż do sushi SEN SOY - JAPOŃSKA ODMIANA AKITAKOMACHI 1 kg - klasa Premium
Produkt nierozważany w oryginalnym opakowaniu
Ryż to podstawa dobrego sushi
Lepki i kleisty, o krótkim ziarnie. Ryż Akita Komachi to odmiana ryży pochodząca z japońskiej prefektury Akita, będąca połączeniem tradycyjnych technik uprawy wypracowanych na przestrzeni wieków, jaki i nowoczesnych metod przetwarzana jakimi ziarna poddawane są po zebraniu.
Nic dziwnego, że odmiana tan jest uważana za jedną z najekskluzywniejszych pośród wszystkich dostępnych na rynku.
Jego słodko-orzechowy posmak i dobra kleistość sprawia, że jest idealny do przyrządzenia sushi, jak również ciasteczek mochi i przekąsek onigiri.
W dobrym sushi bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie specjalnie do tego przeznaczonego ryżu. Należy przestrzegać czasu gotowania, jak również proporcji wody i ryżu.
Gotowanie ryżu:
W pierwszej kolejności należy ugotować ryż, jednak wcześniej trzeba go płukać tak długo, aż woda przestanie być mętna. Następnie po dokładnym odsączeniu, zalewamy go wodą w proporcjach 1:1.25 (ryż:woda) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. W czasie, gdy gotuje się ryż, możemy przystąpić do przygotowania sosu do ryżu. Na 0,5 kg ryżu wlewamy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli, a następnie wszystko dokładnie mieszamy w małym garnuszku i podgrzewany na bardzo małym ogniu, aby wszystkie składniki się rozpuściły - odstawiamy do wystygnięcia. Gdy woda znajdująca się ryżu odparuje, wyłączamy gaz i zostawiamy garnuszek pod przykryciem na kolejne 15 minut. Później przekładamy ryż do miski i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem - zostawiamy do ostygnięcia.
Sklad: 100% ryż
Kraj pochodzenia: Wietnam