Japoński nóż Bunka Sirou Kamo Super Aogami - handmade
Seria Super Aogami mistrza kowalskiego Sirou Kamo charakteryzuje się wyjątkową ostrością i klasycznym japońskim wyglądem. Noże wykonano ręcznie przy użyciu najwyższej jakości naturalnych materiałów, mogą więc wystąpić różnice w kolorze i mazerunku co sprawia, że są one wyjątkowe i niepowtarzalne.
Nóż wykonany jest w technologii trzywarstwowej w Japonii zwanej San mai. Ostrze noża ma bardzo ostry rdzeń wykonany z japońskiej węglowej stali Aogami Super, zapewniającej niesamowity poziom ostrości. Aogami Super zwana Super Blue Steel jest uważana za najlepszą mieszankę stali wysokowęglowej do produkcji noży. Jest łatwa do ostrzenia i daje jedwabiste, gładkie cięcie, tak pożądane w każdej kuchni. Stal ta osiąga twardość 64º w skali Rockwella bez oznak kruchości i ma doskonałą retencję - długo zachowuje ostrość. Zewnętrzne warstwy wykonano ze stali nierdzewnej, która chroni rdzeń przed korozją. W ten sposób otrzymano elastyczne ostrze z doskonałą krawędzią tnącą. Górna część ostrza ma matową ciemną powłokę po procesie hartowania. Tego typu ciemne wykończenie nadające nożom rustykalny charakter, przeważnie stosowane dla ostrzy ze stali wysokowęglowych, nazywane jest kurouchi.
Mistrz Shiro Kamo wszystkie operacje, takie jak kucie, prostowanie, szlifowanie i montaż rękojeści wykonuje sam, co jest rzadkością nawet wśród japońskich kowali. Używa tylko wysokiej jakości stali, takich jak stal proszkowa SG2 lub stal Shirogami i Aogami. Jego noże mają bardzo dobre profile ostrzy, są zawsze szlifowane po obu stronach i zaopatrzone w tradycyjny japoński uchwyt. W wieku zaledwie 45 latu uzyskał prestiżowy tytuł Dento-Kogei-shi - mistrz tradycyjnego rzemiosła co zapewniło mu lokalną sławę. Obecnie jego noże są jednymi z najbardziej poszukiwanych noży nie tylko w Japonii.
Japoński nóż Bunka to odmiana noża Santoku. Od Santoku różni go kształt końcówki ostrza o charakterystycznym odwróconym profilu tanto nadającym mu wyjątkową i oryginalną estetykę. Bunka jest nożem ogólnego zastosowania można go więc stosować zamiennie z Gyuto czy Santoku. Szerokie ostrze nadaje się doskonale do cięcia warzyw, a prosto ścięta końcówka jest szczególnie przydatna przy cięciu ryb i mięsa.
Tradycyjny oktagonalny uchwyt wykonano z palisandru amerykańskiego i zakończono skuwką z Pakkawood.
- Długość ostrza: 170 mm
- Długość całkowita: 310 mm
- Szerokość ostrza: 42 mm
- Grubość ostrza: 1,6 mm
- Waga: 126 g
- Stal Aogami Super
- HRC 64 (+/-1)
- Ilość warstw: 3
- Nierdzewny
- Zaostrzony: dwustronnie
- Uchwyt: palisander
- Skuwka: Pakkawood
- Myć ręcznie
Made in Japan
[2104506]