Kira Japońska Suszona kapusta sitowata Takana, 40g
Kraj pochodzenia: Japonia
Oryginalny Japoński produkt.
Takana, czyli kapusta sitowata, to powszechnie uprawiane na terenie całej Japonii warzywo. W zależności od sposobu uprawy, zarówno jej liście jak i łodygi mogą mieć delikatny, albo nieco ostrzejszy smak, zbliżony do ostrości musztardy. Cechą charakterystyczną takany jest również jej intensywny zapach. Stanowi jedno z trzech najczęściej marynowanych warzyw w Japonii oraz specjalność prefektury Kumamoto. Idealny dodatek do zupy miso, ryżu oraz smażonego makaronu.
W celu zachowania świeżego, naturalnego smaku, a także zneutralizowania jej mocnego zapachu, takana od firmy Kira została wysuszona przy użyciu gorącego powietrza. Aby w pełni cieszyć się jej smakiem wystarczy wrzucić ją do gorącej wody lub zupy na co najmniej5 minut - po tym czasie odzyska ona swój wcześniejszy kształt.
Skład: kapusta sitowata, glukoza