Japan Style RYŻ do Sushi ITA-SAN 500g
Biały, najwyższej jakości ryż okrągłoziarnisty dedykowany do sushi oraz kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej.
Po odpowiednim ugotowaniu ryż nabiera puszystej konsystencji, jest kleisty, co sprawia, że z łatwością skręcisz swojego ulubionego maka sushi, nawet, jeśli jesteś amatorem kuchni japońskiej.
Najlepiej spożyć przed: 02/2023 (+/- 3 miesiące w zależności od partii)
- ryż płuczemy w zimnej wodzie aż odlewana woda nie będzie przezroczysta
- zalewamy ryż zimną wodą w proporcjach 1:1 lub 1:1,2 (ryż:woda), nie solimy! i odstawiamy na 10 minut
- zakrywamy szczelnie pokrywką, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia
- zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut
- wyłączamy palnik i odstawiamy na 10 - 15 minut, cały czas pod przykryciem
- gorący ryż przekładamy na szeroką, niemetalową misę,
By osiągnąć idealnie przygotowany ryż do sushi, pamiętaj o przygotowaniu zaprawy octowej, koniecznie w dobrych proporcjach.
Jeśli tylko masz taką możliwość, użyj do gotowania rice cookera.
By uzyskać cudowny, morski zapach i smak ryżu, dodaj do gotowania liść glonu kombu.