Ciesz się niezwykłym smakiem owoców jałowca wspierając przy okazji organizm!
Bez niektórych przypraw trudno sobie wyobrazić smaczne i zdrowe gotowanie. Na pewno do tego grona można zaliczyć owoce jałowca, które mają wiele możliwości zastosowania i przydadzą się każdemu entuzjaście eksperymentów kulinarnych. Owoce jałowca charakteryzują się wieloma zaletami. To przyprawa, która jest jednocześnie zdrowa i wyjątkowo pyszna.
Jakie są największe walory tego produktu? Przede wszystkim, jałowiec w swoim składzie zawiera bardzo duże ilości związków chemicznych, które pozytywnie wpływają na stan zdrowia. Poza tym, owoce jałowca są smaczne, o czym przekonały się już miliony osób na całym świecie.
Owoce jałowca i ich wpływ na zdrowie
Nie ulega wątpliwości, że owoc jałowca jest znakomitą przyprawą jeśli chodzi o prowadzenie zdrowej i smacznej kuchni. Spożywanie tej przyprawy jest zalecane zarówno przez dietetyków, jak i trenerów. O jego oddziaływaniu na ciało i ducha, przekonały się już miliony ludzi.
- owoc jałowca świetnie komponuje się z mięsami
- jałowiec zawiera witaminę C
- stanowi on bardzo skuteczny środek przy infekcjach dróg moczowych
- owoce jałowca wykorzystuje się przy niewydolności wątroby i niedostatecznym wytwarzaniu żółci
Kuchenne zastosowanie
Warto wiedzieć, że zmiażdżone owoce jałowca są znacznie bardziej aromatyczne i wydajne w swoim smaku. Trzeba zatem korzystać z tej cechy. Poza wymienionymi wyżej właściwościami owoce jałowca bardzo dobrze nadają się do aromatyzowania piwa i innych alkoholi.
Warto dodawać je do octu ziołowego, bejcy do dziczyzny czy dzikiego ptactwa. Dlaczego? Owoce tej przyprawy pomagają w strawieniu tłustych mięs. Świetnie pasują do pieczeni, duszonych warzyw lub sałatek. Można ich używać również do pasztetów, bigosu czy do marynowania ryb i kiełbas.
Owoce jałowca znajdą zastosowanie przede wszystkim jako dodatek:
- do różnych marynat
- do dżinów i wódki myśliwskiej
- do kiszonej kapusty
Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Zakres zastosowań owoców jałowca jest bardzo szeroki co czyni tę przyprawę nowoczesną i użyteczną. Owoce jałowca powinny być zużyte w dość krótkim czasie, ponieważ w przeciwnym wypadku tracą swoje właściwości smakowe.
Aby wydłużyć ten okres należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Taki zabieg umożliwi jak najdłuższe zachowanie wysokiej jakości przypraw.
Informacje dodatkowe:
- Stosowanie: Owoce jałowca bardzo dobrze nadają się do aromatyzowania piwa i innych alkoholi. Warto dodawać je do octu ziołowego, bejcy do dziczyzny czy dzikiego ptactwa. Świetnie pasują do pieczeni, duszonych warzyw lub sałatek. Można ich używać również do pasztetów,
- Składniki: 100% owoc jałowca.
- ean: 5902605210035
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do sosów i marynat, do mięs, do dań jednogarnkowych
- Opis towaru: Jest przyprawą charakteryzującą się korzennym, leśnym zapachem oraz słodkawo-żywiczym smakiem.To doskonały dodatek do mięs, marynat czy ryb. Idealnie komponuje się również z kiszonkami.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasionasezamu, orzeszkiziemne oraz orzechy.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie poglądowe / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu, a kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.