Jałowiec owoc 25g
JALZIA_25G
Jałowiec jest to krzew pochodzący z rodziny cyprysowatych. Ma charakterystyczny aromat i smak, który szybko poprawia walory każdej potrawy. W Polsce owoc jałowca był stosowany w medycynie ludowej, pomagał przy zaburzeniach trawienia, a także chorobach nerek i kłopotach ze skórą. Obecnie jego właściwości prozdrowotne są mało znane, trochę zapomniane i głównie stosowany jest jako aromatyczna przyprawa. Właściwości jałowca: naturalne źródło witaminy C, stosowany w chorobach nerek jako środek moczopędny, wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, stymuluje wątrobę do wytwarzania żółci, często jałowiec jest stosowany do domowej produkcji nalewek. Możliwości zastosowania owoców jałowca: doskonała przyprawa do mięsi ryb, idealny składnik wielu marynat, dobrze pasuje do kiszonek, często używany do robienia pasztetów, jest niezastąpionym dodatkiem do bigosu. Ciekawostki: Pokruszone owoce dodaje się do octu ziołowego, bejcy do dziczyzny oraz dzikiego ptactwa, ponieważ pomagają one w strawieniu tłustych mięs.