Świeże, zielone papryczki Jalapeno z własnej uprawy w tunelach ogrodniczych - 3kg
Uprawiane wyłącznie na nawozach naturalnych i bez oprysków
Papryczki zbieram bezpośrednio pod każde zamówienie i natychmiast wysyłam, co zapewnia, że są w 100% świeże, chrupiące i pięknie pachną.
Zastosowanie
Papryczki jalapeno można stosować jako dodatek do potraw - sosów, zup, dipów, nadzień oraz do marynowania i faszerowania. Można je smażyć, piec, dusić, służą jako doskonały dodatek do pizzy. Można je suszyć, mielić, spożywać na surowo, są doskonałe marynowane, pieczone lub wędzone.
Ostrość papryczek Jalapeno
2.500 – 8.000 punktów w skali Scovilla. Ostrość umiarkowana, względnie niska. Trafiają się papryczki mniej lub bardziej ostre.
Aby obniżyć ostrość papryczek, wystarczy usunąć z nich pestki. Umożliwi to spożywanie ich nawet przez osoby, które mają niską tolerancję na ostre smaki.
Substancją odpowiedzialną za ostrość papryczek jest kapsaicyna. Wiele badań wskazuje na zdrowotne właściwości kapsaicyny spożywanej w rozsądnych ilościach. Kapsaicynie przypisuje się właściwości: pomagające zmniejszyć masę ciała, antyoksydacyjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i termoregulacyjne.
Niektóre badania sugerują również, że kapsaicyna może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów i chorób układu krążenia.
Papryczki Jalapeno zawierają mało kalorii, dużo błonnika i jest dużo witamin. Znajduje się w niej szczególnie dużo witaminy C, witaminy B6 oraz witaminy A, a także witaminy K, folianów, manganu, miedzi i potasu.
Kapsaicyna pomaga w obniżaniu poziom złego cholesterolu w organizmie.
Sprzedaż w ramach RHD - rolniczy handel detaliczny