MINUTNIK JAJKO
- Czy zdarza Ci się mieć problem z ugotowaniem jajka na miękko / średnio miękko lub twardo – dokładnie tak jak potrzebujesz?
- Gotujesz zbyt długo/zbyt krótko? Jest na to rada! Wystarczy użyć jajka-minutnika wrażliwego na temperaturę.
- Włóż minutnik do garnka razem z jajkami (zaleca się, aby jajka i minutnik miały tą samą temperaturę wyjściową) i obserwuj jak zmienia kolor podczas gotowania!
- Czerwony kolor powoli zanika do środka tworząc “żółtko”, a na obrzeżach minutnika pojawia się biały kolor, jak białko jajka.
- Im dłużej będziesz gotować jajka, tym więcej białego koloru pojawi się na minutniku co oznacza, że jajka bardziej się ścinają.
- Specjalna podziałka na minutniku wskazuje do którego momentu gotować jajka, aby uzyskać odpowiednią twardość:
SOFT – jajka na miękko,
MEDIUM – jajka średnio ugotowane,
HARD – jajka na twardo.