Szanowni Państwo,
Jestem rolnikiem posiadającym 15 hektarowe Gospodarstwo Rolne, na którym uprawiam pszenicę, jęczmień oraz pszenżyto. Posiadam przydomowy kurnik w którym znajduje się 80 kur niosek. Moje kury mają bardzo dużo przestrzeni oraz karmione są zbożem pochodzącym z mojego gospodarstwa. Jestem członkiem stowarzyszenia Wiejski Stragan, które zrzesza rolników sprzedających naturalną żywność własnej produkcji.
Jajka wiejskie od rolnika. Kury chowu wolnowybiegowego. Ogół jajek to jajka dużo wielkość M. Zdarzyć się jednak mogą jajka mniejsze oraz większe.
Jaja od kur zielononóżek mają w przybliżeniu o 30% mniejszą zawartość cholesterolu niż jaja innych ras kur, zawierają mniej złego cholesterolu LDL o ok. 14% oraz ok. 10-12% więcej dobrego cholesterolu HDL[8][9]. W porównaniu z jajkami innych kur niosek zawierają mniej alergenów ze względu na niższą zwartość białka o ok. 11% a większą żółtka o ok. 6% a procentowy stosunek wagi żółtka do wagi białka w jajka kury zielononóżki wynosi ok. 50%, natomiast rasy Lohmann Brown 39%[9]. Stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 do kwasów omega 6, jest zdecydowanie lepszy niż w żółtkach komercyjnych jaj i oscyluje na poziomie 1:9 (w komercyjne jajach jest dwukrotnie więcej kwasów omega 6). Dodatkowo zawartość kwasu ALA jest 2-3 krotnie wyższa a kwasu DHA jest ok. dwukrotnie więcej niż np.: w jajach kur rasy Lohmann Brown[9]. Kolor skorupki jest biały lub białokremowy.
Cena 50 zł za 30 szt.
Jak pakujemy?!
Jajka pakujemy w wytłaczanki, które owijamy folią bąbelkową, a następnie pakujemy je w karton termiczny, który zapewnia dodatkowe bezpieczeństwo przed temperaturą oraz stłuczeniem. Całość wchodzi w tradycyjny kartom.
Tutaj można zobaczyć film jak hodujemy kury oraz jak pozyskujemy jajka.
https://www.youtube.com/watch?v=bjTZHKvd21g