Jajka
50 łatwych przepisów
Mariagrazia Villa Mario Grazia
Wydawca: Olesiejuk
Rok wydania: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 128
Wymiar: 180 x 225 mm
ISBN: 978-83-7844-677-4
KSIĄŻKA NOWA - poekspozycyjna
może posiadać drobne rysy lub zagięcia
CENA TO TYLKO 14 zł
Dzieło sztuki stworzone prze naturę. Doskonały aerodynamiczny kształt. Stonowana barwa mieszcząca się w zakresie od naturalnej bieli aż po jasny brąz. Przyjemna w dotyku lekko porowata powierzchnia. Cienka lecz wytrzymała skorupka. Wewnątrz zaś małe słońce spowite białą księżycową aureolą. Jajko to nie tylko wytworny produkt żywnościowy. Jest ono także genialne a zarazem urzekające swoją prostotą. Odżywcze niedrogie idealne na łatwe i szybkie danie. A przy tym smaczne różnorodne i lekkostrawne. Smażone gotowane na twardo i miękko w postaci jajecznicy i pieczone w piekarniku. Przyrządzane w koszulkach w skorupce lub miseczce - jajka można przygotować na rozmaite sposoby. Nadają się zarówno na szybki posiłek jak i wystawne przyjęcie i należą do podstawowych produktów wchodzących w skład niezliczonej ilości potraw jak m.in. makarony placki tarty warzywne omlety naleśniki czy suflety. Są niezbędnym składnikiem sosów dressingów i majonezu. Przyrządzamy z nich bezy creme patissiere zabajone lody musy i bezy. To Rzymianie wprowadzili do kuchni jajka początkowo pawie które mają smak nieco słodszy od innych.... Podobnie w obecnych czasach każdy ambitny szef kuchni chętnie włącza jajka do swojego menu nie tylko ze względu na ich domowe konotacje ale także jako niewyczerpane źródło kreatywności.
M01/R01/P02