Jajko jest jednym z tych produktów spożywczych, które kupujemy dość często i bez którego trudno wręcz obyć się w kuchni. Jaja, choć pozornie wszystkie bardzo podobne, mogą różnić się kilkoma cechami, na które możemy zwrócić uwagę podczas zakupów.
Wielkość jajka
Jajko w zależności od masy jest przyporządkowywane do odpowiedniej klasy wagowej – od S do XL. Zróżnicowanie rozmiarów jaj może wynikać z wieku kury, które je niosła (młode kury niosą mniejsze jajka) lub sposobu odżywiania niosek. Najbardziej popularne i najczęściej kupowane przez konsumentów są jajka w rozmiarze M i L.
Dostępne rozmiary jaj i ich wagi to:
S – małe (do 53 g.) M – średnie (od 53 do 63 g.) L – duże (od 63 do 73 g.)
W UE rozróżniamy cztery metody chowu kur niosek , którym odpowiadają odpowiednie cyfry: 3 – KLATKOWY – Kury trzymane są w odpowiednio dostosowanych klatkach, ze stałym, optymalnym i ściśle monitorowanym dostępem jedzenia i picia, światła, powietrza, pod stałą kontrolą weterynaryjną, z wysokimi wymogami higienicznymi. Standard chowu klatkowego w UE uwzględnia dobrostan zwierząt, zdefiniowany przez unijnych ekspertów. Od 2012 r. na polskich fermach mogą być stosowane wyłącznie ulepszone klatki: bardziej przestronne (większe i wyższe), wyposażone w grzędę, gniazdo, ściółkę, umożliwiające kurom zachowanie naturalnych odruchów. 2 – ŚCIóŁKOWY – To tak zwany chów intensywny, podobnie jak system klatkowy. Kury trzymane są w zamkniętym pomieszczeniu w dużych grupach (do 3 tys. kur). Pomieszczenia wyposażone są w gniazda i grzędy, określona część podłogi wypełniona jest ściółką. 1 – WOLNOWYBIEGOWY – Kury trzymane w podobnych warunkach jak w chowie ściółkowym, mają jednak dodatkowo dostęp do ogrodzonego wybiegu na powietrzu. 0 – EKOLOGICZNY – Kury trzymane w podobnych warunkach jak w chowie wolnowybiegowym z tą różnicą, że mają większą powierzchnię użytkową i muszą być odżywiane wyłącznie pokarmem spełniającym normy produkcji ekologicznej. Wszystkie wymienione powyżej metody chowu są standardem w Unii Europejskiej. Różnią się warunkami i higieną otoczenia, w jakim znajduje się kura, oraz sposobem podawania pokarmu i zbierania jaj. Liczne badania naukowe prowadzone w Polsce i na świecie potwierdziły, że jakość, wartości odżywcze i smak jaj zależą przede wszystkim od odpowiedniego żywienia kur, dalej od warunków higienicznych, światła, temperatury oraz czynników genetycznych, wieku i ogólnej kondycji kur.