Przedmiotem aukcji są najwyższej jakości jaja artemii do wylęgu-100gram.
Artemia jest jednym z podstawowych i bardziej uniwersalnych pokarmów. Przede wszystkim używa się jej stadiów młodocianych do wykarmienia narybku. Natomiast postacie dorosłe znajdują zastosowanie jako pożywienie nieco większych ryb.
Larwy artemii to cenny pokarm dla ryb, szczególnie dla świeżo wylęgniętego z ikry narybku. Stanowi jeden z najlepszych pokarmów dla młodych ryb ze względu na małe rozmiary, doskonałą strawialność oraz bezpieczeństwo w jego stosowaniu,
Naupilusy artemii (larwy) zawierają około 42% biała, 20% tłuszczy i około 23% węglowodanów. Taka zawartość kaloryczna oraz energetyczna sprawia, że narybek karmiony larwami solowca rośnie zdecydowanie szybciej w porównaniu do narybku karmionego pokarmami sztucznymi.
Hodowla:
- szklany pojemnik o pojemności 1-2 litra
- (może być słoik)
- jaja solowca
- sól niejodowaną
- pompka napowietrzająca z kostką
Do pojemnika należy wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej. Do wody należy dodać 15-20g soli oraz wymieszać wodę do całkowitego rozpuszczenia się soli. Do tak przygotowanej wody należy wsypać 1-3g suszonych jaj solowca. Roztwór soli z jajami musi być napowietrzany za pomocą pompki z kostką.
Temperatura wody w pojemniku służącego do wylęgu powinna być stała. Jedną z metod jest umieszczenie słoika bezpośrednio na powierzchni akwarium, gdzie woda akwariowa będzie ogrzewała słoik i utrzymywała odpowiednią temperaturę.
Po około 24 godzinach otrzymujemy z hodowli świeży wylęg larw.
Wyłączamy wtedy napowietrzanie oraz zbieramy wyklute larwy. Przed podaniem należy wypłukać je delikatnie pod bierzącą wodą na siatce o drobnych oczkach. Larwy po wpuszczeniu do akwarium z narybkiem żyją około osiem godzin stanowią doskonały, żywy pokarm.
Cena 100 gram=30 zł
Gratis do każdego zakupu 50ml dafnii.