JAGODA GOJI ODMIANA NEW BIG
Roślina lecznicza, konsumpcyjna i ozdobna, stosowana od stuleci w tradycyjnej medycynie chińskiej, koreańskiej, japońskiej i tybetańskiej. Główną atrakcję rośliny stanowią czerwonopomarańczowe owoce, potocznie nazywane jagodami Goji. Owoce odmiany ‘New Big’ są większe (długość 2 cm, średnica 1 cm) i słodsze niż owoce gatunku. Dojrzewają VIII-X. Po całkowitym dojrzeniu są jadalne, smaczne i słodkie. Owoce zawierają 2500 mg witaminy C w 100 g, co sprawia, że są na trzecim miejscu wśród roślin bogatych w tę witaminę, są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E, a także mikroelementy cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor. Zawierają 21 niezbędnych dla zdrowia minerałów i 19 aminokwasów.
Jagoda Goji rośnie bardzo szybko, rocznie może przyrastać nawet na długość około 0,5 metra. Jest to krzew o długich pędach osiągających nawet do około 2 metrów długości. W początkowych latach po posadzeniu warto go przycinać dość mocno aby się dobrze rozkrzewił. Wymaga podpór podobnie jak jeżyna czy róża pnąca, w innym wypadku płoży się po ziemi. Owoce dojrzewają pod koniec lata są czerwone, podłużne w smaku lekko kwaskowate podobne do porzeczki. Krzew jest w naszym klimacie całkowicie mrozoodporny.
Owocowanie
Jagoda Goji kwitnie od kwietnia do sierpnia, kwiaty mają kolor purpurowy. Owoce zaczynają dojrzewać w połowie lata. Skórka ma kolor czerwony, owoce zawierają wiele witamin, minerałów i substancji aktywnych regulujących prace organizmu. Wpływają korzystnie na wzrok, kościec oraz stawy. Wpływają pozytywnie na pracę wątroby oraz wzmacniają serce. Jagoda Goji jest bardzo popularna w medycynie naturalnej krajów azjatyckich.
Stanowisko i wymagania
Jagoda Goji dobrze rośnie na stanowiskach suchych i słonecznych. Preferuje gleby przepuszczalne piaszczysto gliniaste o pH od lekko kwaśnego do lekko zasadowego. Dobrze znosi przycinanie. Starsza roślina wymaga podpór dla swoich długich pędów. W naszym klimacie jagoda Goji jest całkowicie mrozoodporna. W pierwszych latach po posadzeniu warto ja przycinać dość mocno aby się dobrze rozkrzewiła. Ogólnie krzew jest mało wybredny i łatwy w uprawie.
Odległość między roślinami powinna wynosić około 2-2,5 m, a korzeń zakopany na głębokości 40-60 cm.
Jagody goji – właściwości zdrowotne
Narząd wzroku - uważa się, że jagody goji chronią przed chorobami oczu pojawiającymi się wraz z wiekiem. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, a zwłaszcza zeaksantyny mogą przeciwdziałać uszkodzeniom powstałym w wyniku działania promieniowania UV, wolnych rodników oraz stresu oksydacyjnego. Niedobór zeaksantyny może doprowadzić do rozwoju ADM, czyli do choroby zwyrodnieniowej plamki żółtej. Jagody goji chronią siatkówkę oka przed komórkami zwojowymi odpowiedzialnymi za jaskrę, która może doprowadzić do utraty wzroku.
Wspiera układ odpornościowy – w swoim składzie jagody goji zawierają kompleks polisacharydowy LBP, który pobudza układ odpornościowy do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto, substancja ta cechuje się również właściwościami przeciwutleniającymi oraz antynowotworowymi. Niezależne badania przeprowadzone wśród osób starszych wskazują, że dzięki codziennemu wypijaniu szklanki soku z jagód goji (przez 30 dni) seniorzy byli mniej podatni na różnorodne infekcje.
Jagody goji zawierają duże ilości witamin, zwłaszcza A i C. Są one niezbędne do budowania odporności organizmu i zapobiegania różnym chorobom, od zwykłego przeziębienia po raka.
Wykazują właściwości antynowotworowe - wysoki poziom przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, zeaksantyny i karotenoidów zawartych w jagodach goji, są odpowiedzialne za zwalczanie komórek nowotworowych. Przeciwutleniacze spowalniają wzrost nowotworu, zmniejszają stany zapalne i pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu. Stosowanie jagód goji w trakcie chemioterapii i radioterapii może wpłynąć nie tylko na łagodzenie związanych z nimi skutków ubocznych ale i zwiększenie skuteczności ich działania.
Obniżają poziom cukru we krwi - jagody goji mogą być pomocne w kontrolowaniu uwalniania cukru do krwi. Badania pokazują, że jagody goji równoważą poziom insuliny i glukozy we krwi. Ponadto, badania przeprowadzone na zwierzętach obrazują, iż owoce goji redukcją hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę, zwiększają wrażliwość na insulinę oraz zmniejszają insulinooporność. W innej analizie odnotowano redukcję stężenia cholesterolu całkowitego, niższy poziom frakcji LDL oraz trójglicerydów. Odnotowano również wyższe stężenie tzw. “cholesterolu dobrego”, czyli frakcji HDL.
Rośliny pochodzą z naszej Polskiej Szkółki!
Są pod stałym nadzorem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Posiadają paszport UE i etykietę.
Przedmiotem sprzedaży jest sadzonka w pojemniku P9
Doniczka jest o wymiarach 9x9x10 cm.
Sadzonka posiada silny i zdrowy system korzeniowy, który zapewnia sukces w uprawie przy zachowaniu odpowiednich warunków upraw dla danego gatunku.
ZDJĘCIE oferowanej sadzonki zostało zrobione w okresie jej pełnej wegetacji - okres letni.
Rośliny są to żywe organizmy i należy pamiętać że w każdym miesiącu ta sadzonka będzie wyglądać inaczej.
Rośliny nabywane w okresie wczesnowiosennym oraz późno jesiennym pozbawione są liści oraz niezdrewniałych pędów. W okresie jesiennym przebarwiają się także liście. Byliny pozbawione są części naziemnej.