OPIS PRODUKTU
SKŁADNIKI
Suszone owoce goji
OPIS
Jagody goji są niewielkimi owocami o koralowym kolorze, w Europie dostępnymi głównie w postaci suszonej. Owoce goji są nie tylko produktem spożywczym, ale także leczniczym. Według tradycyjnej medycyny chińskiej wzmacniają odporność, zapobiegają reumatyzmowi, regulują poziom cholesterolu, cukru i ciśnienie krwi, a także pozytywnie wpływają na pracę serca. Przypisuje się im również spowalnianie procesów starzeniowych i zastrzyk energii w każdym wieku – stąd popularne w Chinach określenie owoce długowieczności.
Owoce goji mają delikatny smak. Można je dodawać do wielu potraw. Pasują do ryżu, zup z warzywami oraz mięs. Spożywane często jako przekąski (zwłaszcza suszone owoce). Doskonałe jako dodatek do muesli, ciast i deserów. Z owoców przyrządza się również herbatę oraz słodki sok.
Owoce goji są naturalnym źródłem:
- witaminy C,
- żelaza,
- wapnia.
Zalecana dzienna porcja
Spożycie suszonych owoców goji należy ograniczyć do maksimum 70 sztuk dziennie.
Kraj pochodzenia: Chiny
Produkt bez dodatków i substancji konserwujących.
Produkt może zawierać: sezam, migdały, gluten, różne orzechy.
Masa netto: 500 g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1441 kJ / 343 kcal
Tłuszcz 0,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 64 g
- w tym cukry 45,6 g
Błonnik 13 g
Białko 14,3 g
Sól* 0,75 g
* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Witaminy i składniki mineralne w 100 g
Wapń 190 mg
Żelazo 6,8 mg
Witamina C 48,4 mg
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.