#JAGODY GOI
JAGODY GOI to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity znanej także jako kolcowój szkarłatny.
Właściwości i działanie owoców goi
Praktycznie od zawsze wykorzystywane są w medycynie naturalnej krajów azjatyckich, przede wszystkim w medycynie chińskiej. Mieszkańcy Azji wykorzystywali je w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Azjaci wierzą, że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia.
Jagody goji są źródłem białka. Zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu oraz układu nerwowego. Są źródłem wielu witamin (np. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (np. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów.
Za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP . Wyniki badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciw utleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.
Jagody goji mogą obniżyć poziom cukru
Jagody goji zalecane są podczas problemów nadciśnieniem i cholesterolem.
Obecność witaminy C w Jagodach Goii ma korzystny wpływ na pracę układu krążenia.
Jagody goji na zdrowe oczy. Zawierają luteinę i zeaksantynę, które maja właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ich niedobór może zwiększyć ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto luteina jest w stanie pochłaniać niebieskie światło widzialne i dzięki temu chroni struktury oka przed niebezpiecznymi dawkami promieniowania widzialnego i UV.
Jagody goji chronią wątrobę
Zaleca się używać jagód goji w terapiach pomagających oczyścić wątrobę z toksyn i usprawnić trawienie. Z badań wynika, że jagody goji hamują uszkodzenia wątroby, wywołane dietą wysoko tłuszczową.
Jagody goji smakują jak żurawina, jednak są od mniej słodkie i bardziej cierpkie. Mają nutę smaku pomidorowego i ziołowego. Jagody goji można spożywać tak, jak rodzynki lub inne suszone owoce, czyli na surowo. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością, tym bardziej, że nie są niskokaloryczne (mają 370 kcal w 100 g).
Z gotowanych suszonych jagód goji można przyrządzić również herbatę ziołową, do której w Azji dodaje się chiński kwiat chryzantemy. Suszone owoce kolcowoju dobrze komponują się także z czerwoną herbatą. Na naszej stronie dostępna jest zielona herbata z jagodami goi "ZŁOTO TYBETÓW".