Składniki: 100% sproszkowane owoce camu camu bio.
Jagody camu camu (Myrciaria dubia) rosnące na małych krzewach w dorzeczu Amazonii w Brazylii, Peru, Kolumbii i Wenezueli to czerwono fioletowe owoce wyglądem przypominające czereśnie. Ich właściwości doceniali już rdzenni mieszkańcy, jednak dopiero w ostatnich latach owoce zaczęły cieszyć się popularnością na Zachodzie. Camu camu są szczególnie popularne w Japonii. Dość kwaśne w smaku owoce smakują jak połączenie czereśni z limonką. W Peru z jagód camu camu przygotowuje się lody lub napoje o tym smaku. W krajach, gdzie owoce nie rosną, spożywa się je w postaci sproszkowanej. Jagody camu camu cechuje wysoka zawartość witaminy C oraz fakt, że są one źródłem składników mineralnych typu wapń, potas oraz żelazo. Witamina C i żelazo pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Natomiast wapń przyczynia się np. do prawidłowego krzepnięcia krwi. Nie zapominajmy o potasie, który pełni wiele funkcji, a jedną z nich jest pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Prowadzenie zdrowego trybu życia oraz stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety ma kluczowe znaczenie dla zachowania dobrego stanu zdrowia.