SAD DANKÓW
MUS Z JAGODY KAMCZACKIEJ
BEZ DODATKU CUKRU
Masa netto: 250 ml
DATA WAŻNOŚCI: 11.2022
__________________________________________
Jagoda kamczacka to łatwy do uprawy krzew, który bardzo przypomina borówkę amerykańską. Owoce jagody mają bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym; można z nich robić napary, konfitury, dżemy, nalewki, musy, a także soki. Spożywanie tych produktów ma dobry wpływ na nasze zdrowie pomagając w chorobach układu krążenia, cukrzycy czy zakażeniach.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
- W medycynie naturalnej jagoda kamczacka jest traktowana jako środek na choroby układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego.
- Owoc ten zapobiega także anemii, obniża ciśnienie tętnicze oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy i otyłości.
- Wykazuje silne działanie antybakteryjne.
ZASTOSOWANIE W KUCHNI
- Jako dodatek do kanapek i tostów.
- Jako dodatek do owsianek, jogurtów, serków.
- Można go dodać do wypieków cukierniczych, jak rogaliki, ciasta, drożdżówki.
- Jako dodatek do naleśników, racuchów i gofrów.
WARTO WIEDZIEĆ
- W Japonii jagoda kamczacka nazywana jest „eliksirem życia” ze względu na bogactwo witamin i minerałów mających ogromny wpływ na zdrowie.
- Jest źródłem witamin A, B i C oraz zawiera minerały: żelazo, krzem, magnez, mangan, miedź i fosfor.
PRZECIWWSKAZANIA
Podobnie jak w przypadku wielu innych owoców, ze względu na bogactwo witamin i minerałów zaleca się spożywanie musu z jagody w rozsądnych ilościach.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
- W 100 gramach 53 kcal:
- białko 1,1 g,
- tłuszcz 0,2 g,
- węglowodany 11 g,
- błonnik 2,9 g.
Skład:
jagoda kamczacka 100%. Zawiera naturalnie wyctępujące cukry.
Producent:
Jagodowe Pole Sp. z o.o.
OLCHOWIEC 117
23-413 OLCHOWIEC