Jagoda kamczacka
Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Brązowa, Czelabinka, Karina, Wojtek'
BRĄZOWA Odmiana ta pochodzi z Syberii i dorasta do 1,5m. Owoce są bardzo duże i soczyste koloru ciemno- fioletowego. Mogą służyć do nalewek bądź na smaczne kuchenne przetwory. Dużą zaletą tych jagód są właściwości lecznicze. Roślinę tą można sadzić w słońcu jak i półcieniu. Odmiana ta wyróżnia się wysoką mrozoodpornością.
CZELABINKA Jest to jedna z najbardziej popularnych odmian jagody kamczackiej. Owoce tej odmiany są barwy granatowej, bardzo smaczne o wydłużonym kształcie w smaku podobne do borówki amerykańskiej. Dojrzewają nierównomiernie, należy je zbierać często, w miarę dojrzewania, ponieważ nie zbierane same opadają. Pierwsze owoce pojawiają się w połowie maja.
KARINA Jest to polska odmiana jagody kamczackiej, charakteryzująca się niebywałym smakiem. Owoce które wydaje ta odmiana idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia jak i na desery oraz różnego rodzaju przetwory. Jest to jedna z najwcześniej dojrzewających odmian dlatego, iż jej owoce dojrzewają już pod koniec maja. Jest odporna na mrozy, ale najlepiej rośnie na słonecznych stanowiskach.
WOJTEK Jest to odmiana polska, należąca do jednych z najpopularniejszych. Jest idealna do uprawy amatorskiej, jak i na duże plantacje. Rośnie bardzo szybko, i ma pokrój kulisty, mocno rozgałęziony. Owoce tej odmiany mają kształt podłużny, są soczyste i dojrzewają jednocześnie. Smak ich jest słodko-kwaśny, i aromatyczny. Owoce są sporej wielkości, i nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory.
Charakterystyka odmiany:
Barwa kwiatów: żółto- biała
Barwa liści: zielona
Okres kwitnienia: kwiecień
Okres owocowania: czerwiec
Stanowisko: słoneczne lub lekko ocienione
Wymagania: najlepiej żyzna gleba o odczynie obojętnym
Wysokość: ok. 2m
Uprawa jagody
-Owoce jagody kamczackiej są wykorzystywane w medycynie ludowej jako surowiec wzmacniający, o działaniu obniżającym ciśnienie tętnicze i zmniejszającym ryzyko zawału serca, zapobiegający anemii, spowalniający rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny, pomocny w chorobach układu pokarmowego oraz zakażeniach bakteryjnych
-Jagoda kamczacka może zapobiegać cukrzycy i chorobom układu krążenia
-unikajmy gleb zbyt lekkich, piaszczystych bądź zlewnych, gliniastych. Jagoda dobrze rośnie na glebach IV i V klasy bonitacji o pH 5,5–6,5.
Przykładowe fotografie naszych roślin
Sposób pakowania roślin
Etap I
- Kompletacja zamówienia wg zamówienia
- Wstępne przygotowanie roślin do sadzenia (cięcie)
Etap II
- Zwilżenie i zabezpieczenie systemu korzeniowego
Etap III
- Sprawdzenie ilości oraz zgodności zamówienia
- Odpowiednie ułożenie roślin w opakowaniu kartonowym
- Zabezpieczenie przed przemieszczaniem podczas transportu
Etap IV
- Naklejenie listu przewozowego oraz etykiet informacyjnych
- Zamknięcie kartonu zszywkami oraz taśmą zgrzewaną
-Każdy etap kompletowania zamówienia jest monitorowany
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.