Jagoda kamczacka
Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Dlinnopłodna, Jolanta, Zielona, Singalska'
DLINNOPŁODNA Odmiana o największej plenności wśród jagód kamczackich pochodzących z Syberii. Rodzi ona soczyste, w smaku smaczne, kwaśno-słodkie owoce, które mają wiele uznanych właściwości leczniczych. Owoce te dojrzewają na przełomie maja i czerwca już w pierwszym roku po posadzeniu. Ta rosyjska odmiana posiada w pełni mrozoodporne krzewy.
JOLANTA Jest to polska odmiana jagody kamczackiej, dorastająca do ok. 2m. Rodzi sporej wielkości, smaczne owoce, które dojrzewają w połowie czerwca. Krzewy tej odmiany najlepiej rosną na stanowiskach słonecznych ale dobrze radzą sobie także w półcieniu. Są również odporne na susze oraz mrozy.
SINGALSKA Krzew tej odmiany jest kulistego pokroju, dorastającego do 1,2m. wysokości. Jego kwiaty są żółtej barwy i pojawiają się wczesną wiosną. Owoce które rodzi ta roślina są jasno- granatowej barwy, cylindryczne, z woskowatym nalotem na skórce. W smaku są bardzo smaczne i zawierające dużo cennych witamin. Nadają się one do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory.
ZIELONA Jest to atrakcyjna, polska odmiana jagody kamczackiej. Rodzi duże, soczyste, smaczne, kwaśno-słodkie owoce, które mają wiele uznanych właściwości leczniczych. Jagody tej odmiany dojrzewają już na przełomie maja i czerwca i mogą być spożywane bezpośrednio z krzaczka. Nadają się również na przetwory, soki, dżemy, konfitury, nalewki, można je także suszyć i mrozić.
Charakterystyka odmiany:
Barwa kwiatów: żółto- biała
Barwa liści: zielona
Okres kwitnienia: kwiecień
Okres owocowania: czerwiec
Stanowisko: słoneczne lub lekko ocienione
Wymagania: najlepiej żyzna gleba o odczynie obojętnym
Wysokość: ok. 2m
Uprawa jagody
-Owoce jagody kamczackiej są wykorzystywane w medycynie ludowej jako surowiec wzmacniający, o działaniu obniżającym ciśnienie tętnicze i zmniejszającym ryzyko zawału serca, zapobiegający anemii, spowalniający rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny, pomocny w chorobach układu pokarmowego oraz zakażeniach bakteryjnych
-Jagoda kamczacka może zapobiegać cukrzycy i chorobom układu krążenia
-unikajmy gleb zbyt lekkich, piaszczystych bądź zlewnych, gliniastych. Jagoda dobrze rośnie na glebach IV i V klasy bonitacji o pH 5,5–6,5.
Przykładowe fotografie naszych roślin
Sposób pakowania roślin
Etap I
- Kompletacja zamówienia wg zamówienia
- Wstępne przygotowanie roślin do sadzenia (cięcie)
Etap II
- Zwilżenie i zabezpieczenie systemu korzeniowego
Etap III
- Sprawdzenie ilości oraz zgodności zamówienia
- Odpowiednie ułożenie roślin w opakowaniu kartonowym
- Zabezpieczenie przed przemieszczaniem podczas transportu
Etap IV
- Naklejenie listu przewozowego oraz etykiet informacyjnych
- Zamknięcie kartonu zszywkami oraz taśmą zgrzewaną
-Każdy etap kompletowania zamówienia jest monitorowany
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.