Autor: Jolanta Wójcik - Machejek
Wydawca: Medialex
Rok wydania: 2019
Wydanie: I
Stron: 200
Format: 165 x 240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-66088-10-8
"Jadłospisy dla dzieci w wieku szkolnym" to zupełnie nowa publikacja podejmująca tematykę zdrowego żywienia dzieci w szkołach. Opracowanie obejmuje szczególnie takie zagadnienia jak:
- wymagania krajowych i unijnych przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży szkolnej,
- normy żywienia i składniki pokarmowe,
- składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu dzieci i młodzieży szkolnej,
- wartość odżywcza produktów spożywczych,
- zasady planowania żywienia i układania jadłospisów dla dzieci i młodzieży szkolnej,
- zbiór przykładowych jadłospisów i receptur dla dzieci i młodzieży szkolnej z podziałem na sezon jesienno-zimowy i wiosenno letni,
- wskazówki dotyczące korzystania z przykładowych jadłospisów
- zapotrzebowanie surowcowe
- średnia ważona norma na energię i składniki odżywcze - jak ją wyliczać.
Całość została przygotowana przez specjalistę, p. Jolantę Wójcik- Machejek, trenerkę i audytorkę systemów bezpieczeństwa żywności – w tym HACCP o kilkunastoletnim doświadczeniu.
Przez 12 lat pracowała jako asystent w Państwowej Inspekcji Sanitarnej odpowiedzialny min. za kontrole sanitarne zakładów żywienia zbiorowego.
Do publikacji dołączona jest płyta CD z zawartością książki.
Spis treści:
Wprowadzenie
I. WYMAGANIA PRAWNE DOTYCZĄCE ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY SZKOLNEJ
- Wymagania krajowych przepisów prawnych odnoszące się do zasad zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży szkolnej w jednostkach systemu oświaty
- Wymagania krajowych i unijnych przepisów prawnych odnoszące się do bezpieczeństwa żywności i żywienia dzieci i młodzieży szkolnej w jednostkach systemu oświaty
- Wyniki kontroli przeprowadzonej przez Najwyższą Izbę Kontroli
- Informowanie o właściwościach żywności
II. NORMY ŻYWIENIA I SKŁADNIKI POKARMOWE
- Geneza norm żywienia
- Potrzeby energetyczne organizmu
- Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu dzieci i młodzieży szkolnej
- Roślinne metabolity wtórne
- Płyny
- Średnia ważona norma na energię i składniki odżywcze
III. PODZIAŁ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
- Wartość odżywcza produktów spożywczych
- Grupy produktów spożywczych
IV. ZASADY PLANOWANIA ŻYWIENIA I UKŁADANIA JADŁOSPISÓW DLA DZIECI I MŁODZIEŻY SZKOLNEJ
V. ZBIÓR JADŁOSPISÓW I RECEPTUR DLA DZIECI I MŁODZIEŻY SZKOLNEJ
- Wskazówki dotyczące korzystania z przykładowych jadłospisów
- Zapotrzebowanie surowcowe
- Jadłospisy jesienni-zimowe
- Jadłospisy wiosenno-letnie
Piśmiennictwo
Przepisy prawne