Jarząb szwedzki
Sorbus Intermedia
Wysokość sadzonki 50-80 cm!!!
Małe lub średniej wielkości drzewo, dochodzące do 15 m wysokości.
Korona przybiera kształt jajowaty i jest gęsto ulistniona.
Liście ma sztywne, pojedyncze, przybierające kształt jajowaty, osiągające do 10 cm długości.
Blaszka na brzegach jest nieregularnie piłkowana. Dolna strona liścia pokryta jest gęstym, szarofilcowatym owłosieniem.
Liście z wierzchu w ciągu lata są intensywnie zielone, jesienią zaś szkarłatnoczerwone. Wygląda to niesamowicie efektownie. Jarząb ma miododajne białe kwiaty, które można oglądać jedynie w maju.
W przeciwieństwie do owoców jarzębiny pospolitej w owocach Jarzębu Szwedzkiego nie ma goryczki zatem owoce te idealnie nadają się na przetwory.
Jadalne owoce jarzębu szwedzkiego osiągają średnicę 15 mm, są kuliste pomarańczowoczerwone, zebrane w duże baldachogrona, długo utrzymują się na drzewie.
Owoce te dojrzewają wczesną jesienią, można z nich robić mus owocowy, konfitury, wina, nalewki .
Jarząb jest niezwykle efektownym drzewem.
Jesienią nada niezwykłego kolorytu w Twoim ogrodzie.
Owoce długo utrzymują się na drzewie nawet w trakcie przymrozków.
Bardzo chętnie zjadane przez ptaki są wręcz ich przysmakiem.
Przepis na nalewkę
Nalewkę z jarzębu szwedzkiego robi się tak jak inne owocowe. Owoce zalać na miesiąc alkoholem ok 70% następnie zlać do butelek, owoce zasypać cukrem lub miodem. Po uzyskaniu syropu, połączyć nalew z syropem.
Jak sobie postoi 2-3 tygodnie to można zdekantować (zlać znad osadu) lub przefiltrować. I odstawić na 3 miesiące do dojrzewania.