JABUTICABA JADALNA - Plinia cauliflora
Jabuticaba jadalna to egzotyczna roślina ozdobna - zimozielona roślina drzewiasta o wysokości w warunkach domowych do 2,5m tworząca duże, jadalne jagody bezpośrednio na pniu. Owoc jest lekko fioletowo-czarny, z z białym miąższem i ma lekko kwaśny, a nawet pikantny smak. Owoce wielkością zbliżone są do mandarynek. Dojrzałe można przechowywać do 3-4 dni w chłodnym miejscu. Owoce jabuticaby są dobrym źródłem składników antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Opakowanie zawiera 5szt nasion.
INSTRUKCJA WYSIEWU
Nasiona przed wysiewem należy namoczyć w ciepłej wodzie przez 12h. Następnie wysiewamy do ziemi o pH 5.5 - 6.5 na głębokość 2-3 mm. Stanowisko o jak największym nasłonecznieniu, podlewanie regularne. Zachować wysoką wilgotność powietrza i stałą temperaturę 27 stopni C. Kiełkowanie od miesiąca do trzech.
Zgodnie z zasadą ekologicznego życia zero waste nasiona są zapakowane do torebki strunowej wielokrotnego użytku.