Oferowane rośliny zostały wyhodowane w województwie podkarpackim w Szkółkach Drzew i Krzewów należących do Stowarzyszenia Polskich Szkółkarzy
-> Podstawowe informacje
-------------------------------------------------------------------------------------------
Oferujemy Państwu na tej aukcji
Jabłoń 'Kronselka'
- Forma goły korzeń zabezpieczony na czas transportu
- Podkładka A2
- Wiek 2 lata
- Wysokość około 150 cm
-> Opis przedmiotu
-------------------------------------------------------------------------------------------
Jest to stara francuska odmiana jabłoni. Nazywana również Oliwką Kronselską to jedna z najbardziej mrozoodpornych odmian. Drzewo rośnie zazwyczaj silnie. Tworzy koronę kulistą, regularną z lekko przewieszającymi się pędami. Korona łatwo zagęszcza się. W okres owocowania wchodzi dość wcześnie. Owocuje zwykle bardzo obficie, ale przemiennie, czyli co drugi rok. Aby owoce nie drobniały i rodziły bardziej regularnie trzeba przerzedzać zawiązki. Kronselka kwitnie średnio wcześnie. Kwiaty są biało-różowe i pachnące.
Kronselka jest odmianą letnią. Owoce tej odmiany dojrzewają nierównomiernie. Jabłka duże dojrzewają zwykle z końcem drugiej dekady września lub nawet pod koniec sierpnia. Jabłka mniejsze można zbierać około tydzień, dwa później.
Kronselka jest obcopylna. Owocuje znacznie lepiej, jeśli w pobliżu rosną inne jabłonie kwitnące w tym samym czasie. Dobrymi zapylaczami są: Oliwka Żółta, Koksa Pomarańczowa, Landsberska, Spartan, MacIntosh, Golden Delicious, Antonówka.
Owoce Kronselki są bardzo niewyrównanych rozmiarów. Jedne są duże, inne średnie, a niektóre wręcz drobne. Owoce z młodych drzew są duże lub bardzo duże i kulistospłaszczone, lekko karbowane przy kielichu. Skórka jest zielonożółta lub żółta w miarę dojrzewania oraz dość gruba. Niektóre owoce Kronselki zdobi słaby, rozmyty, pomarańczowy rumieniec. Owoce pokryte są słabym nalotem woskowym. Miąższ jest kremowy lub żółty, kruchy, gruboziarnisty, delikatny, bardzo soczysty i aromatyczny. Gniazdo nasienne jest małe, a nasiona są duże i liczne. Owoce, zwłaszcza duże są deserowe i bardzo smaczne, mniejsze można przetwarzać. Niekwestionowanym atutem Kronselki jest jej największa zawartość witaminy C w miąższu. Ze wszystkich popularnych odmian jabłoni Kronselka ma jej najwięcej. Ponadto nadaje się na kompoty, przeciery, soki, dżemy i musy. Owoce Kronselki można dodawać do ciast.
Wymaga gleb żyznych o odczynie obojętnym. Gleba powinna być umiarkowanie wilgotna, a stanowisko słoneczne. Na glebach słabych plonuje kiepsko, a owce są bardzo drobne. Odmiana jest wytrzymała na mróz.
-> Galeria zdjęć
-------------------------------------------------------------------------------------------
GWARANTUJEMY:
- Rośliny z mocnym systemem korzeniowym
- Rośliny pierwszego gatunku
- Rośliny pochodzące z renomowanych szkółek