Śledzie Zigmas produkowane są z młodego, tłustego śledzia oceanicznego o bardzo delikatnym, soczystym lekko słonym mięsie. Śledzie są bogatym źródłem białka, zawierają dobroczynne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. omega 3 oraz witamin A1, B1, B2, B6, B12, C, D. Kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać chorobom serca, wpływają też na nastrój,
zwiększając poziom serotoniny, działają antydepresyjnie.
Składniki: śledź Atlantycki (Clupea harengus harengus), sól, cukier, wzmacniacz smaku E621, regulator kwasowości: E330, E331, E575, dekstroza, substancja konserwująca E211, mieszanka przypraw 0,8 %.
Obszar połowu: FAO 27, informacje narzędzia połowowego; okrężnice.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna 984 kJ/237 kcal
Tłuszcz 20 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 6,8 g.
Węglowodany 0,3 g, w tym cukry - 0,1 g.
Białko 15 g.
Sól 4,8 g.
Waga produktu: 1300 g, waga ryby - 900 g.
Warunki przechowywania: od -2 do +6
Producent: UAB "ICECO zuvis", Ledo g. 1, Liepynu k., LT-68126, Marijampoles sav., Litwa