Bezpośrednio z naturalnych, ekologicznych upraw w sercu Rosji
IWAN-TEA
IWAN-CZAJ LIŚCIASTY
Czarna liściasta herbata
Iwan Czaj fermentowany duży liść
500g
IVAN CHAI LEAF FINEST ORGANIC TEA
Черный листовой Иван-чай
Ulubiony napój naszych przodków.
Herbata IWAN-CZAJ liściasta klasyczna czarna - duże liście
Skład: 100% liście wierzbówki kiprzycy (Epilobium Augustifolium) poddane procesowi suszenia i fermentacji.
Skład: 100% liście wierzbówki kiprzycy (Epilobium Augustifolium) poddane procesowi suszenia i fermentacji.
Masa netto: 500g
Termin minimalnej ważności: 07.2026
Kraj pochodzenia: Rosja
Zalecany sposób przygotowania:
Zalać herbatę gorącą wodą, 200ml na 1 łyżeczkę i pozostawić do zaparzenia przez minimum 3-5 minut.
Można zwiększyć doznania smakowe używając do słodzenia miodu lub cukru trzcinowego.
Nie zalecane przy indywidualnej nietolerancji produktów.
Sposób przechowywania:
W suchym i zacienionym miejscu, przy temperaturze od 0ºC do 25ºC i względnej wilgotności powietrza nie większej niż 70%.
Informacja dla alergików: produkt naturalnie bezglutenowy.
Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 4kcal (17,2kJ), tłuszcze-0,0g, białko-0,5g, sól-0,0g, węglowodany-0,0g.
IWAN-CZAJ jest starosłowiańską herbatą, a w zasadzie herbatką, ponieważ roślina z jakiej się ją przygotowuje to wierzbówka kiprzyca, epilobium augustifolium (ros. иван-чай). Jej historia sięga średniowiecza, ponieważ wspomina się o niej już w kronikach z XII wieku. Obecnie w Rosji herbatkę określa się jako koporskij czaj, na pamiątkę wsi, która została założona przez Aleksandra Newskiego (świętego prawosławnego, księcia Nowogrodu Wielkiego). Określenie iwan-czaj zostało nadane herbatce w XVII wieku. Do tego czasu znachorzy nazywali ją zielem z boru. Napar z liści wierzbówki pomagał ludziom na bóle głowy czy w różnego rodzaju zapaleniach. Na uwagę zasługuje także fakt, że roślina miała także inne określenia, np. chlebnica (ros. хлебница) czy mielnicznik (ros. мельничник). Było to związane z tym, że jej starte korzenie były dodawane do mąki, z której potem był wypiekany chleb. Zioło to posiada wiele wartościowych składników, m.in. pektyny, potas, bioflawonoidy. Pomaga w walce z chorobami skóry. Wszystko to jest to dowodem na jej popularność, pożyteczność i wszechstronność.
Szczególną popularność zyskał iwan-czaj we wsi Koporje (ros. Копорье) niedaleko Petersburga. Stąd jej aktualna rosyjska nazwa. Ciekawy jest także fakt, że herbata z wierzbówki ceniona była nie tylko przez Rosjan, ale także przez mieszkańców Syberii, Holendrów, Duńczyków czy Dońskich Kozaków. Po jakimś czasie iwan-czaj był jednym z najważniejszych produktów, eksportowanych z kraju: do Anglii oraz innych krajów Europy, gdzie był także bardzo znany i ceniony (na równi z perskimi dywanami czy chińskim jedwabiem).
Skarbiec długowieczności.
- Usuwa organizm z toksyn, alergenów i złogów;
- Wspomaga odchudzanie, normalizuje procesy metaboliczne i trawienne;
- Wspomaga odmłodzenie skóry, zwiększa jej elastyczność i jędrność;
- Zwiększa męską potencję, eliminując zaburzenia erekcji, poprawiając pracę gruczołu krokowego (nie jest przypadkiem, że iwan-czaj jest nazywany "męską" rośliną);
- Przedłuża okres karmienia piersią poprzez zwiększenie laktacji, co oznacza, że przyczynia się do lepszego zdrowia dziecka;
- Zwiększa poziom hemoglobiny, normalizuje kwasowo-zasadową, równowagę wodną;
- Zapewnia spokojny sen, usuwa nadmierne rozdrażnienie, migreny, bolesne odczucia.
- Od czasów starożytnych Iwan-czaj ratował ludzi przed wieloma chorobami.
Obecność witaminy C w liściach i kwiatach jest 6,5 razy wyższa niż w cytrynie. Optymalna zawartość żelaza, polifenoli (flawonoidów), tanin, karotenów, wielopierścieniowych kwasów organicznych, mikroelementów w roślinie obniża ciśnienie krwi, normalizuje pracę serca i poprawia ogólny tanu zdrowia.
Herbata ziołowa IWAN CZAJ oprócz rozpoznawalnego aromatu i wyśmienitego smaku, ta ma wiele przydatnych właściwości, które nasi przodkowie znali setki lat temu Surowcem do picia jest wierzbówka kiprzyca, która nawet dzisiaj rośnie w dużych ilościach w pobliżu naturalnych zbiorników. W wąskich i długich liściach tej rośliny współcześni naukowcy zidentyfikowali około stu różnych substancji ważnych dla człowieka - od witaminy C po żelazo nieorganiczne. Oficjalnie udowodniono, że herbata Ivan Czaj, przy jej regularnym spożywaniu może rozwiązać wiele problemów zdrowotnych:
- Zapobieganie ostrym infekcjom dróg oddechowych i infekcjom wirusowym.
- Leczenie procesów zapalnych - od przechłodzonego gardła do patologii stawów.
- Optymalizacja pracy przewodu pokarmowego, zarówno w całokształcie, jak i w nietypowych przypadkach, np. po świątecznym przejedzeniu tłustymi potrawami
- Regulacja przepływu krwi i tworzenie krwi.
- Wzmocnienie mięśni szkieletowych i tkanek mięśni serca, zwiększenie elastyczności ścian naczyń krwionośnych.
- Poprawa procesów umysłowych.
- Prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego
- Odciążenie od stresu, relaksacja, eliminacja objawów zmęczenia fizycznego.
Ponadto iwan-czaj liściasty, fermentowany przekształca niektóre naturalne substancje organiczne, w wyniku których nabywa zdolność do uspokojenia ogólnego układu nerwowego i mięśniowego oraz zapobiega występowaniu złośliwych nowotworów.
Liście są zbierane ręcznie. Zastosowano tradycyjne metody suszenia i fermentacji, by zachować mnogość unikalnych wartości ukrytych w liściach wierzbówki kiprzycy, czyli Iwan Czaju.
Iwan-czaj – tradycyjny rosyjski napój, bardzo ceniony za swoje właściwości użytkowe. Filiżanka tej herbaty o poranku doskonale pobudza i nadaje sił na cały dzień, a filiżanka wieczorem – odpręża i daje spokojny sen.
RĘCZNIE ZBIERANY I SPECJALNIE SELEKCJONOWANY
Herbata ziołowa „Iwan-Czaj fermentowany liściasty”
NIE ZAWIERA KOFEINY ZACHOWUJE SMAK I AROMAT, TAKŻE PRZY 3 ZAPARZENIU
Bez barwników i aromatów.
100% NATURALNY PRODUKT, KIPRIEJ, IVAN TEA - ORYGINALNY 100%- FERMENTOWANY,