Mech irlandzki
Inaczej zwany chrząstnicą kędzierzawą - to rodzaj glonu z gromady krasnorostów. Cenne źródło wartości odżywczych i mineralnych.
Co zawiera?
Karagen, jod, brom, potas, wapń, selen, żelazo, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K.
Z czym łączyć?
Mech irlandzki możemy użyć do klarowania miodu, wina oraz piwa. Z mchu irlandzkiego pozyskiwany jest także żelujący karagen (roślinna alternatywa dla żelatyny), który świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów, niskosłodzonych dżemów i deserów. Warzywa wodne warto wprowadzać do swojej diety stopniowo, zaczynając od małych porcji.
Jak sporządzić?
50 g (około garść) mchu dokładnie opłukać pod kranem. Biały nalot to tylko pozostałości soli więc nie musisz się nim przejmować. Mech umieść w naczyniu wypełnionym 2 litrami przefiltrowanej wody. Podgrzewaj do temperatury 48 °C przez 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie ponownie opłucz mech pod kranem, odsącz wodę, a mech zblenduj z 2,5 szklanki wody na jednolitą pastę. Gotowe! Pastę przechowuj w szklanym słoiku w lodówce, nie dłużej niż 3 tygodnie.