Iriko / Niboshi, suszone młode sardynki 100g JEFI
Azjatycki przysmak - suszone na słońcu sardynki Baby Iriko. Ten smaczny i zdrowy dodatek do dań azjatyckich, używany jest przede wszystkim w potrawach kuchni japońskiej, koreańskiej czy indonezyjskiej. Słone z subtelną nutą słodyczy i wyraźnym umami, stanowią niezbędny składnik do przygotowania aromatycznego iriko dashi - bulionu stanowiącego bazę zup miso, dań udon oraz ramen. W roli głównej występują m.in. jako koreańskieMyeolchi Bokkeum, czyli chrupiące sardynki stir-fry czy Tazukuri - glazurowane w słodkim sosie sojowym z dodatkiem sezamu.
Produkt przeznaczony do smażenia i gotowania. Aby zmniejszyć nadmiar soli, przed użyciem można wymoczyć iriko w wodzie. Przechowywać w lodówce w temperaturze 7°C lub niższej.
Ostrzeżenie o alergenach – Produkt może zawierać śladowe ilości małż oraz skorupiaków.
Kraj pochodzenia: ChinyZłowione w Oceanie Spokojnym.
Skład:
Anchois (sardele) 85%, sól
Wartości odżywcze (w 100g/100ml)
- Wartość energetyczna: 709kJ/169kcal
- Tłuszcze: 2,6g
- Węglowodany: 0,8g
- *w tym cukry: 0g
- Białko: 36g
- Sól: 10,8g