Targroch
INULINA proszek
250g
kraj pochodzenia: Holandia
___________________________________
Z chemicznego punktu widzenia inulina jest składającym się z 30-35 cząsteczek monocukrów polisacharydem. Praktycznie rzecz ujmując to błonnik rozpuszczalny, występujący w dolnych partiach niektórych warzyw - cykorii, pora, topinamburu i innych. Wykazuje właściwości prebiotyczne, przyczyniając się do wzrostu korzystnej mikroflory jelitowej.
Inulina jest pozbawionym smaku proszkiem, nieco zbliżonym wyglądem do skrobi. To podobieństwo sprawia, że często nazywana jest skrobią georginiową. Jako błonnik zapewnia uczucie sytości i wpływa na poprawę metabolizmu oraz obniżenie cholesterolu. Wszystko to czyni inulinę produktem skutecznie wspomagającym odchudzanie.
Neutralny, delikatnie słodki smak skrobi georginiowej stwarza spore możliwości w jej zastosowaniu. Inulinę można dodać do ciast i deserów w celach prozdrowotnych lub wykorzystać jej właściwości zagęszczające podczas przygotowywania past, sosów i zup. Inulina bywa też stosowana jako składnik pieczywa czy naleśników. W trakcie gotowania przyjmuje nieco galaretowatą konsystencję, przez co bywa naturalnym odpowiednikiem żelatyny. Ten drobny dodatek wprowadza istotną zmianę, poprawiając wchłanianie minerałów w organizmie oraz wzmacniając układ odpornościowy.
Składniki
Inulina z cykorii
Przeciwwskazania
Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników.
Przechowywanie
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Wartość odżywcza produktu w 100g/50g/%RWS w 50g
- Wartość energetyczna 1000kJ/240kcal / 500kJ/120kcal /6%
- Tłuszcz 0g/0g/0%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g/0g/0%
- Węglowodany 97g/49g/19%
w tym cukry 7g/3,5g/4%
w tym Inulina 90g/45g/-
- Błonnik 90g/45g/-
- Białko 0g/0g/-
- Sól** 0g/0g/0%
RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
producent: TAR-GROCH-FIL T.Krakowski, M.Kijowski, E.Drożdż, J.Drożdż Sp.J.