Inulina Bio Planet pozyskiwana jest wyłącznie z ekologicznej agawy (Blue Agave Tequilana Webber). Jest naturalnym węglowodanem, posiada właściwości prebiotyczne.
Proponujemy inulinę przede wszystkim jako dodatek do fermentowanych produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast) oraz zagęszczania (zamiast mąki). Można ją również spożywać po uprzednim rozpuszczeniu w ciepłej wodzie. Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Inulina stosowana jest przede wszystkim jako prebiotyk (tzn. że inulina zawiera żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich dawkach, mają korzystny wpływ na nasz organizm) oraz jako substancja zwiększająca zawartość błonnika pokarmowego.
Blisko 40% inuliny, przekształca się w naszym organizmie na biomasę bakterii. Jako naturalny probiotyk zwiększa kwasowość otaczającego ją środowiska, co prowadzi do eliminacji chorobotwórczych grzybów.
Inulina zachowuje się podobnie do błonnika. Dzięki zdolności wchłaniania wody, wielokrotnie zwiększa w żołądku swą objętość, co w konsekwencji spowalnia proces wchłaniania. Wszystko, co zostało wcześniej zjedzone, ma mniejszą kaloryczność natomiast wzbogacone nią posiłki, odbierane są przez mózg jako pełnowartościowe, obfite posiłki.To sprawia, że mniej jemy i dłużej czujemy się syci.
Skład: inulina* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
należy spożyć przed 23.04.2023