Intenson Nasiona Chia 250g Szałwia Hiszpańska
❗ NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED: 2025.12.20
CHIA Nasiona szałwii hiszpańskiej
(Salvia hispanica L)
Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.
Sposób użycia: Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona można łączyć z mąką np. do wypieku ciast i chleba oraz do przygotowywania zup i naleśników. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.
Przepis na pudding z nasion chia z mango: Zmiksuj szklankę mleka roślinnego (np. migdałowego) z 1 łyżką miodu. Następnie wsyp do miski 0,25 szklanki nasion chia i zalej miksem mlecznym. Zakryj folią i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia obierz mango, wytnij pestkę i rozetrzyj w blenderze. Otrzymane puree przełóż na otrzymany pudding. Udekoruj deser ulubionymi owocami. Deser można dosłodzić ksylitolem lub cukrem kokosowym.
Do czego wykorzystać nasiona chia?
10 sposobów
1. Nasiona chia doskonale sprawdzą się jako substytut jaka w wegańskich przepisach.
„Jajko” z nasion chia w jednym prostym kroku!
1 łyżka nasion chia na 2,5 łyżki wody.
Ze względu na swoją konsystencję idealnie nadają się jako zagęszczać do zup i sosów.
Do zrobienia pysznych i szybkich w wykonaniu chia puddingów.
Wymieszane z wodą z cytryną jako energetyczny booster.
Dodane do ulubionego smoothie, aby zwiększyć jego wartość odżywczą o cenne kwasy Omega.
Z nasion chia można wykonać niskokaloryczny dżem.
Do posypania musli czy sałatek.
Jeśli nie lubisz konsystencji nasion chia możesz zmielić je w młynku do kawy i taki proszek dodawać do smoothie czy koktajlów.
Do wszelkiego rodzaju wypieków, w tym również chleba.
Nasiona chia zasadzone jak rzeżucha wykiełkują, a kiełki chia urozmaicą każdą sałatkę, czy kanapkę.
Składniki: 100% nasiona szałwii hiszpańskiej
Kraj pochodzenia*: Boliwia, Meksyk, Argentyna, Peru