MASA NETTO
150g
Chia znana także jako Szałwia hiszpańska to roślina uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy. Obecnie nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
SPOSÓB UŻYCIA
Stosowana jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, naleśników, puddingów, zup, wypieku chleba.
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.
SKŁADNIKI
100% nasiona chia
INFORMACJE O ALERGENACH
Może zawierać orzechy
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g**
Wartość energetyczna 2035 kJ / 486 kcal
Tłuszcz: 31 g
? w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g
Węglowodany 42 g
Błonnik 34 g
Białko 17 g
Sól 0,04 g
PRODUCENT
INTENSON EUROPE SP. Z O. O.
Całowanie 94 G, 05-480 Karczew
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED
Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na opakowaniu.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu. Chronić od promieni słonecznych.