Zapraszamy na indywidulne warsztaty pieczenia chleba na zakwasie z Marcinem Pawlikowskim (MUKA), trenerem Szkoły Kulinarnej Ashanti, miłośnikiem fermentacji i dzikich wypieków.
Podczas warsztatów nauczysz sie wypiekać zdrowy i smaczny chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem mąki razowej.
Część praktyczna:
Podczas warsztatów zmielimy ziarno na świeżą, aromatyczną mąkę. Nakarmimy zakwas i przygotujemy ciasto. Przejdziemy wspólnie przez wszystkie etapy fermentacji i na koniec upieczemy rumiane bochenki chleba.
W części teoretycznej:
- wszystko o zakwasie: czym jest, jak go hodować
- dlaczego fermentacja jest tak zdrowa dla naszego organizmu
- rodzaje i typy mąk do wypieku chleba
- dlaczego warto mielić samodzielnie ziarno
- dodatki do chleba - jak wzbogacić smak i przedłużyć trwałość
- dzikie fermentacje - chleby z fermentowanych owoców i ziół
Po ukończeniu warsztatu otrzymasz:
- skrypt z recepturą na domowy chleb, oraz częścią teoretyczną o mące i fermentacji
- słoiczek z zakwasem i instrukcją karmienia
- certyfikat ukończenia kursu
- własnoręcznie upieczony chleb
- Zwycięzca licytacji może zabrać ze sobą 1 osobę towarzyszącą.
- Program warsztatów może zostać zmodyfikowany na życzenie licytującego po uzgodnieniu z prowadzącym.
- Data warsztatów będzie ustalona indywidulnie między prowadzącym i uczestnikiem.
- Czas trwania warsztatów: około 7-8h
- Miejsce warsztatów: Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej ASHANTI, ul.Sienkiewicza 82/84, 90-318 Łódź.
- Całość wylicytowanej kwoty zasili cel 32. Finału WOŚP.