Niepowtarzalna, indyjska kawa monsunowa o umiarkowanym body. Wystawiana na działanie monsunowych deszczy i wilgotnych wiatrów nabiera niepowtarzalnego smaku. W aromacie wyczuwalne nuty karmelu, tytoniu, dymu, w smaku natomiast czekolady, przypraw i prażonych orzechów.
Czym jest kawa monsunowa?
Dawniej gdy kawa płynęła miesiącami z Indii do Europy była na statkach narażona na działanie wody i wilgotnego powietrza. W ten sposób kawa zmieniała swój smak, wygląd i aromat. Indyjscy plantatorzy zorientowali się co sprawia, że smak tej kawy jest tak niepowtarzalny i postanowili to wykorzystać. Dziś kawa monsunowa przechowywana jest w specjalnych magazynach pozbawionych bocznych ścian, dzięki czemu w porze monsunowej "narażona" jest na działanie wilgotnych wiatrów. Kawa poddana takiemu procesowi posiada wyjątkowy smak i zapach jakiego nie spotkamy w żadnej innej kawie. Kawa indyjska monsunowa to kawa którą z pewnością warto poznać.
Dane szczegółowe
- Profil palenia: średnie
- Kwasowość: niska
- Gatunek: Arabika - Catimor
- Kraj pochodzenia: Indie
- Region: Karnataka, Western Ghats
- Wysokość upraw: 1100-1200 m.n.p.m.
- Zbiory: październik-luty
- Metoda pozyskiwania: na mokro
100% Arabica