Imbir jest jedną z pierwszych przypraw korzennych, która została przywieziona do Europy z Azji. Znajduje niezwykle szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata, głównie w kuchni azjatyckiej. Wchodzi w skład curry. Imbir to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw Azji. W kuchni imbir stosuje się w połączeniu z takimi ziołami jak liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Imbir dodaje się też to tzw. grzańców z piwa i wina. Jest on w stanie doskonale podkreślić smak zarówno owoców morza, jak i tradycyjnych dań mięsnych (np. indyka lub wieprzowiny). Warto również wiedzieć, iż imbir mielony świetnie nadaje się do deserów. Herbatniki i ciasteczka z jego dodatkiem przybiorą niepowtarzalnego, lekko korzennego smaku. Dodatkowo, przyprawa ta świetnie odnajduje się w towarzystwie pieczonych jabłek z dodatkiem żurawiny. Ponadto, stanowi idealne połączenie z goździkami, pieprzem, a nawet cynamonem.
Ze względu na swoje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, imbir stosuje się w fitoterapii schorzeń reumatycznych, w bólach mięśniowych, zapaleniu stawów, bólach zwyrodnieniowych oraz pourazowych
Spożywanie imbiru wpływa na zwiększenie wydatkowania kalorii, co ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów.
Imbir ma właściwości lecznicze. Ma za zadanie rozgrzać organizm, działać bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Ponadto spożywanie imbiru działa korzystnie na krążenie krwi, zapobiega zakrzepicy.
- Skład towaru: 100% imbir mielony.
- Kraj pochodzenia: Indie
- Forma: jednorodne
- Smak: ostry, korzenny
- Kształt: mielone