Skład: imbir, woda, kwas octowy, sól, kwas cytrynowy, substancja słodząca: aspartam, substancja konserwująca: sorbinian potasu, barwniki: E124, E110 (mogą wywierać szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci). Zawiera źródło fenyloalaniny. Zawiera substancje słodzące.
Kraj pochodzenia: Chiny
Imbir pokrojony w cienkie plasterki, marynowany w słodko-octowej zalewie. Produkowany w dwóch rodzajach: biały (naturalny) i różowy (barwiony). Obydwa są popularnym dodatkiem do sushi, spożywanym między kolejnymi kęsami w celu oczyszczenia kubków smakowych - stąd nazwa Sushi Gari czyli imbir do sushi. Barwienie ma podnieść walory estetyczne imbiru ale często jest to wersja słodsza dlatego nazwany bywa amazu shoga czyli słodki imbir. Od niedawna przepisy europejskie pozwalają barwić imbir wyłącznie barwnikami naturalnymi. Nie wszyscy producenci potrafią to robić dobrze – użyte barwniki są niestabilne, degradują się i barwa staje się szara, sina lub z odcieniem pomarańczowym.