Czym jest Ilex guayusa?
Guayusa to wiecznie zielone dwupienne drzewo ostrokrzewu ( Ilex guayusa ), pochodzącego z lasów deszczowych Amazonii. Uprawiane, głównie w Ekwadorze, we wschodnich prowincjach Napo i Pastaza, ale można je również znaleźć w części Peru i Kolumbii.
Po zbiorach, liście guayusy są suszone, co pozwala im nabrać smaku. Ilex Guayusa to jedno z trójki świętych drzew kofeinowych Indian. Pozostała dwójka to słynna Yerba Mate, oraz Ilex Vomitoria – gatunek dostarczający liści na herbatę zwaną Yaupon. Ilex Guayusa wyróżnia się na tle wymienionej trójki wysoką zawartością kofeiny.
Ciekawostka:
Amazońscy myśliwi spożywają ją aby wyostrzyć swoje zmysły i instynkt; nazywają ją „nocnym stróżem”, ponieważ pomaga im zachować czujność oraz pomaga nie zasnąć podczas nocnego polowania. W plemionach Kichwa ludzie twierdzą, że guayusa wywołuje świadome sny, które są nawet przepowiadające.
Ilex Guayusa – herbata do zadań specjalnych
- Guayusa, bogata jest w kofeinę, często proponowana jako alternatywa dla kawy i napojów energetycznych, zapewnia zdrowszy wzrost energii (Napar z guayusy zawiera 2 - 4% kofeiny.).
- Jest źródłem przeciwutleniaczy, witamin i aminokwasów. Guayusa w skali ORAC ma znacznie więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata!
- Zawiera takie substancje chemiczne, jak teobromina (substancja występująca również w kakao, czekoladzie, uważana za działanie poprawiające nastrój).
- Jest również źródłem teaniny, która zmniejsza odczuwanie stresu i niepokoju, jednocześnie nie otępiając umysłu. Dodatkowo, poprawia koncentrację oraz zdolność logicznego myślenia, efektywność nauki i bystrość umysłu. Ponadto – co jest bardzo ważne - równoważy działanie kofeiny.
Czym różni się guayusa od yerba mate?
Zarówno z liści guayusa jak i yerba mate można przygotować napar który jest świetną alternatywą dla kawy. Oba są ostrokrzewami pochodzącymi z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Yerba mate pochodzi z rośliny Ilex paraguariensis (występującej głównie w Argentynie). Guayusa pochodzi z rośliny o nazwie Ilex guayusa (najczęściej występującej w Ekwadorze).
Napar z liści, guayusa ma podobny skład do yerby. Kluczowa różnica polega na mniejszej zawartości tanin, co przekłada się bezpośrednio na znacznie łagodniejszy oraz słodszy smak guayusy. Druga różnica polega na obecności l-teaniny, czyli aminokwasu działającego na układ nerwowy.
Czym guayus różni się od kawy?
Zawartość kofeiny w guayusie i kawie może się znacznie różnić w zależności od sposobu jej produkcji i parzenia. Jednak kofeina w jednej filiżance parzonej guayusa jest podobna do kofeiny w filiżance kawy. Napar z guayusy zawiera 2 - 4% kofeiny czyli więcej niż yerba mate i podobnie jak w nasionach guarany. Nadaje się on zatem na idealną alternatywę dla kawy.
Zawarte w roślinie ksantyny (głównie kofeina) pozwalają na zachowanie wzmożonej koncentracji przez dłuższy czas. Ich działanie jest jednak zmienione przez wspomnianą teaninę. Pobudzenie ma nieco inny charakter, jest bardziej na poziomie umysłu, a nieco mniej na poziomie ciała, jak ma to miejsce w przypadku yerba mate. Stąd wynika stosowanie guayusy podczas wywoływaniu świadomych snów. Nie wywołuje odczucia głodu, a pobudzeniu nie towarzyszy uczucie niepokoju.
Jak używać ilex guayusa?
Herbata:
2-3 łyżeczki pokruszonych liści zalej wodą o temperaturze ok 80 stopni i zostaw pod przykryciem na ok. 10 minut.
Odwar:
Pokruszone czy sproszkowane liście należy wsypać do niewielkiego garnka i zalać zimną wodą (1-2 łyżeczek na każde 250 ml wody). Doprowadzić do wrzenia i następnie gotować na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut. Tak przygotowany napar odwar odcedzić przez drobne sitko lub poczekać aż fusy opadną. Ta metoda przygotowania pozwala wyciągnąć z suszu więcej substancji czynnych, co skutkuje dużo mocniejszym działaniem typowym dla tego ziela.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.