MIESZANKA IG MIX
W dzisiejszych czasach coraz bardziej świadomi jesteśmy jak niezmiernie ważną sprawą jest to co jemy, szczególnie gdy chodzi o tak codzienne pożywienie, jakim niewątpliwie jest chleb. Dzięki mieszance Grupy Bakels w prosty i szybki sposób możemy wyprodukować wieloziarniste pieczywo o niskim indeksie glikemicznym.
Produkty tego typu są niezbędne i bardzo cenione w żywieniu osób chorych na cukrzycę oraz powinny znaleźć się w diecie każdego, kto chce zdrowo i racjonalnie się odżywiać.
Kompozycja ziaren zawartych w miksie (ziarna dyni, siemienia lnianego i słonecznika w połączeniu z otrębami pszennymi i płatkami owsianymi) nadaje wypiekom bardzo intensywny aromat i wyrazisty smak oraz doskonałą gruboziarnistą, otwartą strukturę. W przypadku tej mieszanki, stosując ściśle określoną recepturę, uzyskamy zawsze wypieki o niskiej wartości wskaźnika IG w okolicy 54.
Receptura została dokładnie przebadana i zarekomendowana przez naukowców Uniwersytetu Oksfordzkiego. Na tę okoliczność został wystawiony stosowny certyfikat potwierdzający przydatność mieszanki Pieczywo IG Mix do produkcji wyrobów o niskim wskaźniku IG.
Receptura podstawowa:
– Mieszanka IG Mix – 1000 g
– Mąka pszenna – 1000 g
– Drożdże – 60 g
– Woda – 1000 g
Wyrób chleba: odważyć składniki na ciasto, miesienie (maszyna spiralna): 4 min na wolnych obrotach; 4 min na szybkich obrotach, temperatura ciasta: 26 – 28°C. Leżakowanie w dzieży: 15 min, podzielić ciasto na kęsy, naważka: „Chleb IG” – 350 g, wstawić do garowni; temp. ok. 30°C, wilgotno ść 65%, czas ok. 40 min. Naciąć wierzch wyrobów według uznania, wstawić do pieca i zaparować przez ok. 20 s. Temp. startowa pieca 230°C, temp. wypieku 200°C, piec przez 10 min, otworzyć zasuwę umożliwiającą ucieczkę pary i piec przez około 20 min, całkowity czas wypieku: chleb – 35 min.
Wyrób bułek: naważka: „Bułki IG” – 70 g, wstawić do garowni; temp. ok. 30°C, wilgotno ść 65%, czas ok. 40 min, wstawić do pieca i zaparować przez ok. 20 s, temp. startowa pieca 230°C, temp. wypieku 200°C, piec przez 15 min.